Bułeczki drożdżowe z rodzynkami i żurawiną

Jedna porcja ma:

Kalorie 879kcal
Węglowodany 141 g węgli
Białko 20 g białka
Tłuszcze 26 g tłuszczu
5 porcji

Składniki na ciasto

125 kcal
1 szklanka mleka 2%
821 kcal
110 g masła
440 kcal
0,5 szklanki cukru
2214 kcal
640 g mąki pszennej typ 450
-
0,3 łyżeczki soli himalajskiej
40 kcal
12 g drożdży suszonych
156 kcal
2 szt. jaj (L)
126 kcal
1 łyżka oleju
277 kcal
100 g rodzynek
180 kcal
50 g suszonej żurawiny

Składniki do posmarowania

15 kcal
2 łyżki mleka 2%

Cały przepis ma:

  • 4394 kcal
  • 704 g węgli
  • 101 g białka
  • 129 g tłuszczu
  1. Do miski wlać letnie mleko, roztopić w nim masło, dodać po kolei cukier, mąkę, sól, drożdże, jajka.

    W przypadku świeżych drożdży (używamy 24 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych), należy wcześniej zrobić rozczyn: w miseczce należy rozkruszyć świeże drożdże, zasypać je 1 łyżką cukru, zalać ¼ szklanki letniego mleka i całość wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać 3 łyżki mąki pszennej, ponownie wymieszać, tak by nie było grudek. Przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
    Uwaga: Składniki na rozczyn odejmujemy od składników z przepisu.

    Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić ciasto. Po kilku minutach wyrabiania, dodać 1 łyżkę oleju. Ciasto powinno odchodzić od ręki, ale w dalszym ciągu być elastyczne i delikatnie lepkie. Na koniec dodać rodzynki, żurawinę i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, można dodać trochę mąki, ale nie za dużo.
  2. Miskę z ciastem należy przykryć papierowym ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
  3. Po tym czasie, ciasto należy podzielić na 15 części, z każdej uformować kulkę. Najlepiej każdą część ciasta najpierw rozpłaszczyć w dłoniach, a następnie zawinąć brzegi do środka i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) łączeniem do dołu. Należy zachować odstępy ok. 1 cm.
  4. Blaszkę przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić bułki do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. Powinny wyraźnie urosnąć (mogą się ze sobą zetknąć).
  5. Bułki po wyrośnięciu posmarować mlekiem i piec w temperaturze 185°C przez ok. 20-25 min. Gdyby za szybko się rumieniły, należy przykryć blaszkę papierem do pieczenia lub folią aluminiową i dalej dopiekać.
  • Bułeczki drożdżowe z rodzynkami i żurawiną
  • dodatkowy obraz dla Bułeczki drożdżowe z rodzynkami i żurawiną

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami i żurawiną

Jedna porcja ma:

Kalorie 879kcal
Węglowodany 141 g węgli
Białko 20 g białka
Tłuszcze 26 g tłuszczu