Burgery drobiowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 761kcal
Węglowodany 97 g węgli
Białko 51 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

495 kcal
500 g piersi z kurczaka
5 kcal
0,3 łyżeczki gałki muszkatołowej
10 kcal
0,5 łyżeczki cukru
-
sól
-
pieprz czarny mielony
-
przyprawa do kurczaka po węgiersku
12 kcal
2 szt. cebuli dymki
-
szczypiorek
156 kcal
2 szt. jaj (L)
174 kcal
50 g bułki tartej
-
bezkaloryczny spray do smażenia
1658 kcal
8 szt. bułek ciabatta ciemnych
-
sałata lodowa
155 kcal
30 g sosu tatarskiego
356 kcal
100 g sera żółtego gouda
23 kcal
100 g ogórków konserwowych

Cały przepis ma:

  • 3043 kcal
  • 387 g węgli
  • 203 g białka
  • 79 g tłuszczu
  1. Mięso zmielić i wymieszać z gałką muszkatołową, cukrem, solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka według uznania.
  2. Posiekać drobno cebulę i szczypiorek, a następnie dodać do mięsa i wymieszać (cebulę można wcześniej podsmażyć na niewielkiej ilości masła).
  3. Do mięsa dodać jajka oraz bułkę tartą i całość wymieszać na jednolitą masę.
  4. Nabierać po 1 łyżce mięsa i wilgotnymi dłońmi formować kotlety.
  5. Patelnię rozgrzać i spryskać bezkalorycznym sprayem do pieczenia (można użyć oleju) i na średnim ogniu obsmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
  6. Przekroić bułki na pół, nałożyć do każdej liść sałaty, kotleta, sos tatarski, ser żółty, plasterki ogórka konserwowego.
  • Burgery drobiowe

Burgery drobiowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 761kcal
Węglowodany 97 g węgli
Białko 51 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu