Łosoś z makaronem

Jedna porcja ma:

Kalorie 1018kcal
Węglowodany 97 g węgli
Białko 61 g białka
Tłuszcze 42 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

905 kcal
450 g filetów z łososia
46 kcal
6 łyżek sosu sojowego
134 kcal
2 łyżki miodu nektarowo-spadziowego
1 kcal
4 łyżeczki octu ryżowego
702 kcal
200 g makaronu wstążki
63 kcal
2 łyżeczki sezamu
126 kcal
1 łyżka oleju
32 kcal
1 szt. cebuli
15 kcal
2 ząbki czosnku
2 kcal
1 łyżeczka imbiru
8 kcal
1 szt. papryki chili
-
szczypiorek
2 kcal
2 łyżeczki soku z cytryny

Cały przepis ma:

  • 2035 kcal
  • 194 g węgli
  • 123 g białka
  • 85 g tłuszczu
  1. Oczyścić filety z łososia i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie wyłożyć je skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym. Przygotować marynatę z sosu sojowego, miodu i octu ryżowego - dokładnie wymieszać składniki, polać nią łososia. Łososia należy odwrócić skórką do góry i pozostawić na kilkanaście minut.
  2. Łososia odwrócić ponownie skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C z termoobiegiem na ok. 18 min (bez pokrywki). Po upieczeniu, oddzielić skórę od mięsa za pomocą widelca i rozdzielić łososia na mniejsze kawałki.
  3. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Na patelni delikatnie podgrzać sezam przez 2 min. (powinien jedynie lekko zmienić kolor) i przełożyć go do miseczki.
  5. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Jak cebula się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, smażyć przez 1 min. i na koniec dodać pokrojoną paprykę chili. Dodać 4 łyżki sosu z naczynia z łososiem, całość wymieszać i chwilkę podsmażyć. Dodać kawałki łososia razem z pozostałą częścią sosu, sezam, pokrojony szczypiorek.
  6. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
  • Łosoś z makaronem

Łosoś z makaronem

Jedna porcja ma:

Kalorie 1018kcal
Węglowodany 97 g węgli
Białko 61 g białka
Tłuszcze 42 g tłuszczu