Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 798kcal
Węglowodany 83 g węgli
Białko 53 g białka
Tłuszcze 29 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

702 kcal
200 g makaronu pióra
43 kcal
250 g pieczarek
32 kcal
1 szt. cebuli
147 kcal
1 łyżka masła
276 kcal
200 g śmietanki 12%
10 kcal
1 łyżeczka mąki pszennej poznańskiej typ 500
-
natka pietruszki
-
sól
-
pieprz czarny mielony
297 kcal
300 g piersi z kurczaka
82 kcal
1 łyżka oliwy o smaku czosnku i chilli
7 kcal
1 ząbek czosnku
-
przyprawa do kurczaka po węgiersku

Cały przepis ma:

  • 1596 kcal
  • 166 g węgli
  • 106 g białka
  • 58 g tłuszczu
  1. Oczyścić pieczarki i pokroić w plasterki.
  2. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 płaską łyżkę masła i zeszklić cebulę co chwilę mieszając.
  3. Dorzucić pieczarki i dusić na małym ogniu przez kilkanaście minut aż do momentu odparowania wody. Dodać śmietankę wymieszaną z 1 płaską łyżeczką mąki. Następnie dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos musi się pogotować ok. 2-3 min. aż nieco zgęstnieje.
  4. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180°C, pokroić kurczaka na małe kawałki, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, ząbek czosnku, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka (według uznania). Dusić w naczyniu żaroodpornym przez ok. 25 min. (na ostatnie 5 min. można ściągnąć pokrywę naczynia).
  5. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 798kcal
Węglowodany 83 g węgli
Białko 53 g białka
Tłuszcze 29 g tłuszczu