Kuskus z pieczonym łososiem, brokułem i fasolką szparagową

Jedna porcja ma:

Kalorie 793kcal
Węglowodany 70 g węgli
Białko 46 g białka
Tłuszcze 38 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

462 kcal
230 g filetów z łososia
74 kcal
240 g fasolki szparagowej żółtej
92 kcal
280 g różyczek brokuła
353 kcal
100 g kaszy kuskus
8 kcal
4 szt. rzodkiewek
32 kcal
1 szt. cebuli
6 kcal
20 g szczypiorku
40 kcal
50 g kukurydzy konserwowej

Marynata do łososia

10 kcal
2 łyżki sosu sojowego
2 kcal
1 łyżka soku z cytryny
78 kcal
2 łyżki syropu klonowego
3 kcal
1 łyżeczka octu balsamicznego
-
imbir (mielony)
-
papryka ostra (mielona)

Dressing

180 kcal
2 łyżki oliwy
-
czosnek granulowany
-
0,5 łyżeczki oregano (otartego)
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)

Posypka migdałowo - parmezanowa

116 kcal
20 g migdałów w płatkach
129 kcal
30 g parmezanu

Cały przepis ma:

  • 1586 kcal
  • 140 g węgli
  • 92 g białka
  • 76 g tłuszczu
  1. Wymieszać składniki marynaty do łososia: sos sojowy, sok z cytryny, syrop klonowy, ocet balsamiczny, szczyptę imbiru i szczyptę ostrej papryki.
  2. Łososia umyć, osuszyć i włożyć do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu). Polać go marynatą.
  3. Piekarnik nagrzać do 200°C (góra - dół) i piec przez ok. 15-17 minut bez pokrywy. Łososia ostudzić, usunąć z niego skórę, podzielić na kawałki i polać resztą sosu z pieczenia.
  4. Odciąć końce fasolki, usunąć twarde włókna, pokroić fasolkę na 2-3 cm kawałki.

    W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli.
    Na wrzątek wrzucić umytą fasolkę szparagową. Gotować ok. 10 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową.
  5. Wodę po fasolce ponownie zagotować. Na wrzątek wrzucić umyte różyczki brokuła. Gotować około 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i zostawić w durszlaku.
  6. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Rzodkiewki pokroić na ćwiartki.
    Małą cebulkę pokroić w drobną kostkę.
    Szczypiorek posiekać.
    Kukurydzę odsączyć.
  7. Wymieszać składniki dressingu: oliwę, szczyptę suszonego czosnku, suszone oregano, szczyptę soli oraz szczyptę pieprzu.
  8. Płatki migdałowe rozdrobnić, np. wałkiem.
    Parmezan zetrzeć i wymieszać z migdałami.
  9. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać - kuskus, warzywa, łososia. Polać dressingiem i posypać posypką migdałowo - parmezanową.
  • Kuskus z pieczonym łososiem, brokułem i fasolką szparagową
  • dodatkowy obraz dla Kuskus z pieczonym łososiem, brokułem i fasolką szparagową

Kuskus z pieczonym łososiem, brokułem i fasolką szparagową

Jedna porcja ma:

Kalorie 793kcal
Węglowodany 70 g węgli
Białko 46 g białka
Tłuszcze 38 g tłuszczu