Penne z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietankowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 1049kcal
Węglowodany 86 g węgli
Białko 68 g białka
Tłuszcze 49 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

147 kcal
1 łyżka masła
32 kcal
1 szt. cebuli
15 kcal
2 ząbki czosnku
43 kcal
250 g pieczarek
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
-
natka pietruszki
90 kcal
1 łyżka oliwy
436 kcal
440 g filetu z kurczaka
-
0,5 łyżeczki oregano (otartego)
584 kcal
200 g śmietanki 30%
11 kcal
2 łyżeczki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
13 kcal
80 g świeżego szpinaku
5 kcal
0,5 łyżeczki mąki pszennej typ 450
7 kcal
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka wody
718 kcal
200 g makaronu penne

Cały przepis ma:

  • 2099 kcal
  • 172 g węgli
  • 137 g białka
  • 98 g tłuszczu
  1. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w grube plasterki.
    Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
    Filety z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki.
    Szpinak umyć i osuszyć.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojoną cebulę i lekko zrumienić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i razem chwilę podsmażyć.

    Dodać pokrojone pieczarki, doprawić solą. Podsmażyć na średnim ogniu do momentu aż odparuje woda, zmiękną i zaczną się delikatnie rumienić. Pod koniec doprawić pieprzem i suszoną lub posiekaną natką pietruszki.
    Całość przełożyć na talerz.
  3. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i dodać kawałki kurczaka, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Podsmażyć przez kilka minut, do momentu aż woda nieco odparuje i mięso zmieni kolor.
  4. Wlać śmietankę, dodać sos sojowy, wymieszać i zagotować.
  5. Dodać podsmażone wcześniej pieczarki z cebulą oraz świeży szpinak.
  6. W osobnej miseczce wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z łyżką zimnej wody. Przelać na patelnię i zagotować.
  7. Podsmażać przez chwilę, do momentu aż szpinak zwiędnie.
  8. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Penne z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietankowym

Penne z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietankowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 1049kcal
Węglowodany 86 g węgli
Białko 68 g białka
Tłuszcze 49 g tłuszczu