Pikantny kurczak z ryżem, awokado i papryką

Jedna porcja ma:

Kalorie 737kcal
Węglowodany 76 g węgli
Białko 52 g białka
Tłuszcze 27 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

-
2 łyżeczki papryki słodkiej (mielonej)
2 kcal
0,5 łyżeczki chili mielonego
-
0,3 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
-
0,5 łyżeczki oregano
-
0,3 łyżeczki czosnku granulowanego
-
0,3 łyżeczki cebuli suszonej
-
0,5 łyżeczki soli
396 kcal
2 szt. piersi z kurczaka
225 kcal
2,5 łyżki oliwy z oliwek
530 kcal
150 g ryżu białego długoziarnistego
4 kcal
15 g zielonych pędów cebuli
32 kcal
0,5 szt. papryki czerwonej
17 kcal
0,5 szt. papryki żółtej
13 kcal
0,5 szt. papryki zielonej
32 kcal
1 szt. cebuli czerwonej
224 kcal
1 szt. awokado

Cały przepis ma:

  • 1473 kcal
  • 152 g węgli
  • 104 g białka
  • 54 g tłuszczu
  1. W miseczce wymieszać przyprawy: paprykę słodką, chili, pieprz, suszone oregano, granulowany czosnek, suszoną cebulę i sól.
  2. Piersi z kurczaka natrzeć łyżką oliwy (jeśli są grube, to należy je wcześniej lekko rozbić tłuczkiem). Posypać mieszanką przypraw i pozostawić w lodówce na ok. 2 godziny.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć kurczaka przez kilka minut z obu stron na złoty kolor.
    Odstawić na ok. 5 minut i pokroić mięso na kawałki.
  4. W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z posiekanymi zielonymi pędami cebulki.
  5. Papryki pokroić w paski.
    Małą cebulę pokroić w piórka.
  6. Na patelni rozgrzać pół łyżki oliwy, dodać paprykę i cebulę, podsmażyć przez 5-6 minut, aż się zrumienią, mieszając co jakiś czas.
  7. Ryż podzielić na dwie porcje, dodać pokrojonego w plastry kurczaka, podsmażoną paprykę z cebulą i obrane oraz pokrojone na kawałki awokado.
  • Pikantny kurczak z ryżem, awokado i papryką

Pikantny kurczak z ryżem, awokado i papryką

Jedna porcja ma:

Kalorie 737kcal
Węglowodany 76 g węgli
Białko 52 g białka
Tłuszcze 27 g tłuszczu