Curry z batatem, szpinakiem i masłem orzechowym
Jedna porcja ma:
1
porcja
Składniki
- 138 kcal
- 160 g batatów
- 30 kcal
- 200 g pomidorów malinowych
- 15 kcal
- 50 g cebuli białej
- 4 kcal
- 25 g świeżego szpinaku
- 95 kcal
- 15 g masła orzechowego
przyprawy
- 3 kcal
- 1 g przyprawy curry
- -
- 1 g cynamonu mielonego
- 3 kcal
- 1 g chili mielonego
dekoracja
- 1 kcal
- 1 g imbiru
- 4 kcal
- 10 g natki pietruszki
Cały przepis ma:
- 293 kcal
- 47 g węgli
- 10 g białka
- 9 g tłuszczu
- Cebula: obrać i drobno pokroić.
Batat: obrać i pokroić w 1-2 cm kostkę.
Szpinak: umyć.
Pomidory: sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
Imbir: pokroić w paseczki. - Cebulę zeszklić na oliwie, dodać batat i przyprawy (w tym sól i pieprz). Dusić przez 8-10 minut, aż batat będzie lekko miękki.
- Dodać szpinak i pomidory, wymieszać. Dusić ok. 5-10 minut.
- Dodać masło orzechowe i wodę w razie potrzeby. Wymieszać, dusić 5 minut.
- Udekorować imbirem i posypać natką pietruszki.