Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami

Jedna porcja ma:

Kalorie 241kcal
Węglowodany 41 g węgli
Białko 13 g białka
Tłuszcze 6 g tłuszczu
6 porcji

Składniki

32 kcal
1 szt. cebuli czerwonej
34 kcal
1 szt. pora
380 kcal
1000 g buraków
32 kcal
2 szt. marchwi
30 kcal
1 szt. pietruszki (korzeń)
-
ziele angielskie (całe)
-
liść laurowy
-
1 łyżeczka soli
-
pieprz czarny (ziarnisty)
9 kcal
1 łyżeczka przyprawy do potraw Kucharek Smak Natury
-
2200 g zimnej wody
4 kcal
3 łyżki octu spirytusowego 10%
52 kcal
1 łyżka cukru
22 kcal
3 ząbki czosnku
385 kcal
500 g ziemniaków
467 kcal
6 szt. jaj (L)
-
natka pietruszki
-
koperek

Cały przepis ma:

  • 1447 kcal
  • 243 g węgli
  • 79 g białka
  • 36 g tłuszczu
  1. Warzywa obrać.

    Do dużego garnka dodać:
    - pokrojoną na ćwiartki cebulę,
    - przekrojonego wzdłuż małego pora (białą część),
    - starte na grubych oczkach lub pokrojone na cienkie plasterki buraki,
    - starte na grubych oczkach marchewki,
    - startą na grubych oczkach pietruszkę,
    - 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe.
  2. Dodać sól, 4 ziarenka pieprzu oraz naturalną przyprawę warzywną.
    Wszystko zalać zimną wodą (warzywa powinny być przykryte) i zagotować pod przykryciem.
    Gotować 20 minut na małym/średnim ogniu (po tym czasie warzywa powinny być już miękkie).
  3. Na koniec dodać ocet spirytusowy, cukier, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
    Wymieszać, wyłączyć i zostawić na kilkanaście minut.
    Z podanych proporcji wychodzi łagodny barszcz, w celu uzyskania ostrzejszego smaku należy dodać nieco więcej octu i ewentualnie przypraw.
  4. Obrane ziemniaki w całości ugotować w osolonej wodzie. Gotować przez ok. 25 minut. Odcedzić, przestudzić.
  5. Jajka ugotować na twardo. Gotować przez 7 minut.
  6. Barszcz przecedzić i podawać z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, jajkiem, świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekaną świeżą natką pietruszki i koperkiem.
  • Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami

Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami

Jedna porcja ma:

Kalorie 241kcal
Węglowodany 41 g węgli
Białko 13 g białka
Tłuszcze 6 g tłuszczu