Bataty z chrupiącą ciecierzycą i pastą sezamową

Jedna porcja ma:

Kalorie 355kcal
Węglowodany 60 g węgli
Białko 10 g białka
Tłuszcze 9 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

791 kcal
4 szt. batatów
36 kcal
1 łyżeczka oleju rzepakowego
281 kcal
240 g ciecierzycy w słonej zalewie
54 kcal
2 łyżeczki oleju sezamowego
-
1 łyżeczka czosnku granulowanego
-
0,5 łyżeczki imbiru (mielonego)
218 kcal
3 łyżki tahini
2 kcal
1 łyżeczka imbiru
7 kcal
1 ząbek czosnku
-
1 łyżeczka octu ryżowego 3%
-
3 łyżki gorącej wody
26 kcal
4 łyżeczki sosu sriracha ostrego
-
2 łyżeczki wody
-
0,2 łyżeczki soli himalajskiej
4 kcal
15 g zielonych pędów cebuli

Cały przepis ma:

  • 1420 kcal
  • 238 g węgli
  • 39 g białka
  • 34 g tłuszczu
  1. Piekarnik nagrzać do 200°C.
  2. Bataty nakłuć widelcem w wielu miejscach i posmarować olejem za pomocą pędzelka. Piec w temp. 200°C przez ok. 50 minut lub do miękkości. Przestudzić. Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół. Końcówką noża delikatnie naciąć miąższ.
  3. Ciecierzycę z puszki przełożyć na cedzak, opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać ją z olejem sezamowym. Doprawić czosnkiem granulowanym i mielonym imbirem. Wymieszać. Piec w temp. 200°C przez 30 minut, mieszając co 10 minut.
  4. W miseczce wymieszać tahini (pastę sezamową), starty lub bardzo drobno posiekany, świeży imbir i czosnek oraz ocet ryżowy. Dodać 3 łyżki gorącej wody i wymieszać na gładki sos.
  5. W osobnej miseczce wymieszać sos sriracha z 2 łyżeczkami wody.
  6. Każdą połówkę batata polać łyżeczką sosu z tahini, doprawić solą. Na wierzch nałożyć pieczoną ciecierzycę, pozostałą część sosu z tahini, skropić sosem sriracha i posypać posiekaną zieloną cebulką.

    Bataty można posypać również białym i czarnym sezamem.
  • Bataty z chrupiącą ciecierzycą i pastą sezamową
  • dodatkowy obraz dla Bataty z chrupiącą ciecierzycą i pastą sezamową

Bataty z chrupiącą ciecierzycą i pastą sezamową

Jedna porcja ma:

Kalorie 355kcal
Węglowodany 60 g węgli
Białko 10 g białka
Tłuszcze 9 g tłuszczu