Bataty z chrupiącą ciecierzycą i pastą sezamową
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 791 kcal
- 4 szt. batatów
- 36 kcal
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 281 kcal
- 240 g ciecierzycy w słonej zalewie
- 54 kcal
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- -
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- -
- 0,5 łyżeczki imbiru (mielonego)
- 218 kcal
- 3 łyżki tahini
- 2 kcal
- 1 łyżeczka imbiru
- 7 kcal
- 1 ząbek czosnku
- -
- 1 łyżeczka octu ryżowego 3%
- -
- 3 łyżki gorącej wody
- 26 kcal
- 4 łyżeczki sosu sriracha ostrego
- -
- 2 łyżeczki wody
- -
- 0,2 łyżeczki soli himalajskiej
- 4 kcal
- 15 g zielonych pędów cebuli
Cały przepis ma:
- 1420 kcal
- 238 g węgli
- 39 g białka
- 34 g tłuszczu
- Piekarnik nagrzać do 200°C.
- Bataty nakłuć widelcem w wielu miejscach i posmarować olejem za pomocą pędzelka. Piec w temp. 200°C przez ok. 50 minut lub do miękkości. Przestudzić. Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół. Końcówką noża delikatnie naciąć miąższ.
- Ciecierzycę z puszki przełożyć na cedzak, opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać ją z olejem sezamowym. Doprawić czosnkiem granulowanym i mielonym imbirem. Wymieszać. Piec w temp. 200°C przez 30 minut, mieszając co 10 minut.
- W miseczce wymieszać tahini (pastę sezamową), starty lub bardzo drobno posiekany, świeży imbir i czosnek oraz ocet ryżowy. Dodać 3 łyżki gorącej wody i wymieszać na gładki sos.
- W osobnej miseczce wymieszać sos sriracha z 2 łyżeczkami wody.
- Każdą połówkę batata polać łyżeczką sosu z tahini, doprawić solą. Na wierzch nałożyć pieczoną ciecierzycę, pozostałą część sosu z tahini, skropić sosem sriracha i posypać posiekaną zieloną cebulką.
Bataty można posypać również białym i czarnym sezamem.