Bułki pszenne
Jedna porcja ma:
8
porcji
Składniki
- 1700 kcal
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 14 kcal
- 15 g drożdży świeżych
- 20 kcal
- 1 łyżeczka cukru
- -
- 130 g ciepłej wody
- -
- 1,5 łyżeczki soli
- 65 kcal
- 130 g mleka 2%
- 450 kcal
- 50 g oleju rzepakowego
Cały przepis ma:
- 2249 kcal
- 361 g węgli
- 61 g białka
- 59 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi 8 bułek po ok. 102 g każda.
Do dużej miski wsypać mąkę. - Przygotować zaczyn.
Do miseczki dodać drożdże i cukier, rozmieszać do płynnej postaci.
Wlać ciepłą wodę, wymieszać do połączenia. Dodać dużą łyżkę mąki (z odmierzonej wcześniej porcji) i z grubsza wymieszać.
Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. - Do mąki dodać sól i wymieszać.
- Wlać ciepłe mleko i zaczyn. Wymieszać wszystko łyżką, a następnie lekko zagnieść.
- Dodać olej, zagnieść ciasto. Wyrabiać przez 15 minut.
Po tym czasie, ciasto uformować w kulę i pozostawić w misce. Miskę przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. - Następnie ciasto odgazować dłonią i podzielić na 8 części. Z każdej uformować gładką kulkę (brzegi ciasta składać do środka, zlepić od dołu, obtoczyć dłonią na stolnicy nadając ładny kształt), lekko spłaszczyć i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Bułeczki delikatnie oprószyć mąką, zrobić w każdej przedziałek (dociskając prawie do samej blachy np. szpatułkę do ciasta), przykryć ręcznikiem papierowym i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
- Pod koniec wyrastania, na dnie piekarnika ustawić formę żaroodporną z ciepłą wodą i nagrzać piekarnik do 200°C (opcja góra-dół, bez termoobiegu).
- Przed pieczeniem, naciąć przedziałek ostrym nożem (w zależności od metody i nacięcia, otrzymamy nieco inny wygląd bułek).
- Bułeczki piec przez 25 minut, powinny się zrumienić.