Bułki pszenne

Jedna porcja ma:

Kalorie 281kcal
Węglowodany 45 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 7 g tłuszczu
8 porcji

Składniki

1700 kcal
500 g mąki pszennej typ 550
14 kcal
15 g drożdży świeżych
20 kcal
1 łyżeczka cukru
-
130 g ciepłej wody
-
1,5 łyżeczki soli
65 kcal
130 g mleka 2%
450 kcal
50 g oleju rzepakowego

Cały przepis ma:

  • 2249 kcal
  • 361 g węgli
  • 61 g białka
  • 59 g tłuszczu
  1. Z podanego przepisu wychodzi 8 bułek po ok. 102 g każda.

    Do dużej miski wsypać mąkę.
  2. Przygotować zaczyn.
    Do miseczki dodać drożdże i cukier, rozmieszać do płynnej postaci.
    Wlać ciepłą wodę, wymieszać do połączenia. Dodać dużą łyżkę mąki (z odmierzonej wcześniej porcji) i z grubsza wymieszać.
    Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
  3. Do mąki dodać sól i wymieszać.
  4. Wlać ciepłe mleko i zaczyn. Wymieszać wszystko łyżką, a następnie lekko zagnieść.
  5. Dodać olej, zagnieść ciasto. Wyrabiać przez 15 minut.
    Po tym czasie, ciasto uformować w kulę i pozostawić w misce. Miskę przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
  6. Następnie ciasto odgazować dłonią i podzielić na 8 części. Z każdej uformować gładką kulkę (brzegi ciasta składać do środka, zlepić od dołu, obtoczyć dłonią na stolnicy nadając ładny kształt), lekko spłaszczyć i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Bułeczki delikatnie oprószyć mąką, zrobić w każdej przedziałek (dociskając prawie do samej blachy np. szpatułkę do ciasta), przykryć ręcznikiem papierowym i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  8. Pod koniec wyrastania, na dnie piekarnika ustawić formę żaroodporną z ciepłą wodą i nagrzać piekarnik do 200°C (opcja góra-dół, bez termoobiegu).
  9. Przed pieczeniem, naciąć przedziałek ostrym nożem (w zależności od metody i nacięcia, otrzymamy nieco inny wygląd bułek).
  10. Bułeczki piec przez 25 minut, powinny się zrumienić.
  • Bułki pszenne
  • dodatkowy obraz dla Bułki pszenne
  • dodatkowy obraz dla Bułki pszenne
  • dodatkowy obraz dla Bułki pszenne

Bułki pszenne

Jedna porcja ma:

Kalorie 281kcal
Węglowodany 45 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 7 g tłuszczu