Chleb pszenny
Jedna porcja ma:
20
porcji
Składniki
- 2478 kcal
- 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 23 kcal
- 7 g drożdży suszonych
- 20 kcal
- 1 łyżeczka cukru
- -
- 2 łyżeczki soli
- 75 kcal
- 150 g mleka 2%
- -
- 300 g letniej wody
- 184 kcal
- 25 g masła
Cały przepis ma:
- 2780 kcal
- 511 g węgli
- 93 g białka
- 36 g tłuszczu
- Do dużej miski wsypać mąkę i suszone drożdże, wymieszać. Następnie dodać cukier i sól, ponownie wymieszać składniki.
- Wlać letnie mleko i wodę, całość wymieszać wstępnie łyżką i zarobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione, ciepłe masło.
- Wyrabiać ciasto (składać i rozciągać) przez 15 minut (ciasto powinno być gładkie, elastyczne oraz odchodzić od dłoni).
- Ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć papierowym ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu ciasto odgazować, lekko uderzając w nie pięścią. Krótko i delikatnie wyrobić, brzegi ciasta zakładać na siebie w kierunku środka, uformować podłużny bochenek i ułożyć go (złączeniami do spodu) na blasze oprószonej mąką. Ponownie przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem, naciąć wierzch ostrym nożem, ciasto oprószyć mąką.
- Na spód piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z gorącą wodą (dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca).
Piekarnik rozgrzać do 230°C (góra - dół, bez termoobiegu) i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 35 minut.
Chleb powinien być wyrośnięty, a skórka dobrze wypieczona. - Studzić na kratce.