Chleb pszenny

Jedna porcja ma:

Kalorie 139kcal
Węglowodany 26 g węgli
Białko 5 g białka
Tłuszcze 2 g tłuszczu
20 porcji

Składniki

2478 kcal
700 g mąki pszennej chlebowej typ 750
23 kcal
7 g drożdży suszonych
20 kcal
1 łyżeczka cukru
-
2 łyżeczki soli
75 kcal
150 g mleka 2%
-
300 g letniej wody
184 kcal
25 g masła

Cały przepis ma:

  • 2780 kcal
  • 511 g węgli
  • 93 g białka
  • 36 g tłuszczu
  1. Do dużej miski wsypać mąkę i suszone drożdże, wymieszać. Następnie dodać cukier i sól, ponownie wymieszać składniki.
  2. Wlać letnie mleko i wodę, całość wymieszać wstępnie łyżką i zarobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione, ciepłe masło.
  3. Wyrabiać ciasto (składać i rozciągać) przez 15 minut (ciasto powinno być gładkie, elastyczne oraz odchodzić od dłoni).
  4. Ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć papierowym ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości.
  5. Po wyrośnięciu ciasto odgazować, lekko uderzając w nie pięścią. Krótko i delikatnie wyrobić, brzegi ciasta zakładać na siebie w kierunku środka, uformować podłużny bochenek i ułożyć go (złączeniami do spodu) na blasze oprószonej mąką. Ponownie przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Przed pieczeniem, naciąć wierzch ostrym nożem, ciasto oprószyć mąką.
  7. Na spód piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z gorącą wodą (dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca).

    Piekarnik rozgrzać do 230°C (góra - dół, bez termoobiegu) i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 35 minut.
    Chleb powinien być wyrośnięty, a skórka dobrze wypieczona.
  8. Studzić na kratce.
  • Chleb pszenny

Chleb pszenny

Jedna porcja ma:

Kalorie 139kcal
Węglowodany 26 g węgli
Białko 5 g białka
Tłuszcze 2 g tłuszczu