Chlebek bananowy

Jedna porcja ma:

Kalorie 384kcal
Węglowodany 44 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu
8 porcji

Składniki

735 kcal
100 g masła
752 kcal
220 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 kcal
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
0,3 łyżeczki soli
-
0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
342 kcal
360 g bananów
156 kcal
2 szt. jaj (L)
154 kcal
80 g śmietany 18%
11 kcal
1 łyżeczka pasty z wanilii
400 kcal
100 g cukru
516 kcal
80 g orzechów włoskich

Cały przepis ma:

  • 3068 kcal
  • 351 g węgli
  • 64 g białka
  • 161 g tłuszczu
  1. Keksówkę o wymiarach ok. 11x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik nagrzać do 180°C (opcja góra-dół).
  2. W rondelku roztopić masło i przestudzić.
  3. W jednej misce wymieszać mąkę orkiszową lub pszenną, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  4. W drugiej misce rozgnieść widelcem 4 średnie, mocno dojrzałe banany (360 g).
    Wbić jajka i razem krótko zmiksować na puszystą masę. Ciągle miksując wlać ostudzone masło. Następnie dodać kwaśną śmietanę, pastę z wanilii i cukier - zmiksować.
    Wsypać suche składniki i delikatnie, bardzo krótko zmiksować na najniższych obrotach (tylko do połączenia).
    Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i całość wymieszać łyżką.
  5. Ciasto przełożyć do keksówki. Piec ok. 50-55 minut w 180°C.
  • Chlebek bananowy
  • dodatkowy obraz dla Chlebek bananowy
  • dodatkowy obraz dla Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Jedna porcja ma:

Kalorie 384kcal
Węglowodany 44 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu