Chlebek czosnkowy

Jedna porcja ma:

Kalorie 605kcal
Węglowodany 75 g węgli
Białko 12 g białka
Tłuszcze 29 g tłuszczu
6 porcji

Składniki

37 kcal
40 g drożdży świeżych
20 kcal
1 łyżeczka cukru
-
300 g letniej wody
2076 kcal
600 g mąki pszennej typ 450
-
2 łyżeczki soli
360 kcal
4 łyżki oleju rzepakowego

Masło czosnkowo - ziołowe

1103 kcal
150 g masła
-
0,5 łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego (mielonego)
-
bazylia (otarta)
22 kcal
3 szt. ząbków czosnku
10 kcal
1 pęczek natki pietruszki

Cały przepis ma:

  • 3627 kcal
  • 452 g węgli
  • 71 g białka
  • 172 g tłuszczu
  1. Formę o wymiarach 11x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Przygotować zaczyn:
    W miseczce wymieszać drożdże, cukier i 150 g letniej wody. Odstawić na 15 minut (drożdże powinny zacząć się pienić).
  2. Do dużej miski dodać mąkę i 2 płaskie łyżeczki soli, wymieszać. Następnie wlać olej, resztę wody (150 g) i zaczyn. Wymieszać do połączenia.
  3. Ciasto wyrabiać przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  4. Przygotować masło czosnkowo - ziołowe:
    W miseczce wymieszać miękkie masło, sól, pieprz, ok. 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i kilka gałązek posiekanej natki pietruszki.
  5. Wyrośnięte ciasto odgazować, rozwałkować na prostokąt (na zdjęciu ciasto rozwałkowane było na prostokąt o wymiarach ok. 30x43 cm, ale można rozwałkować jeszcze cieniej), rozsmarować na całej powierzchni masło czosnkowo - ziołowe i podzielić na 3 paski o szerokości 10 cm. Każdy pasek złożyć w harmonijkę i przełożyć do formy. Ciasto urośnie i wypełni foremkę w trakcie pieczenia.
  6. Piec w 190°C (opcja góra-dół) przez ok. 40 minut.

    Chlebek jest z zewnątrz chrupiący i w środku miękki.
  • Chlebek czosnkowy
  • dodatkowy obraz dla Chlebek czosnkowy
  • dodatkowy obraz dla Chlebek czosnkowy

Chlebek czosnkowy

Jedna porcja ma:

Kalorie 605kcal
Węglowodany 75 g węgli
Białko 12 g białka
Tłuszcze 29 g tłuszczu