Chlebek czosnkowy
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 37 kcal
- 40 g drożdży świeżych
- 20 kcal
- 1 łyżeczka cukru
- -
- 300 g letniej wody
- 2076 kcal
- 600 g mąki pszennej typ 450
- -
- 2 łyżeczki soli
- 360 kcal
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Masło czosnkowo - ziołowe
- 1103 kcal
- 150 g masła
- -
- 0,5 łyżeczki soli
- -
- 1 szczypta pieprzu czarnego (mielonego)
- -
- bazylia (otarta)
- 22 kcal
- 3 szt. ząbków czosnku
- 10 kcal
- 1 pęczek natki pietruszki
Cały przepis ma:
- 3627 kcal
- 452 g węgli
- 71 g białka
- 172 g tłuszczu
- Formę o wymiarach 11x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować zaczyn:
W miseczce wymieszać drożdże, cukier i 150 g letniej wody. Odstawić na 15 minut (drożdże powinny zacząć się pienić). - Do dużej miski dodać mąkę i 2 płaskie łyżeczki soli, wymieszać. Następnie wlać olej, resztę wody (150 g) i zaczyn. Wymieszać do połączenia.
- Ciasto wyrabiać przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Przygotować masło czosnkowo - ziołowe:
W miseczce wymieszać miękkie masło, sól, pieprz, ok. 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i kilka gałązek posiekanej natki pietruszki. - Wyrośnięte ciasto odgazować, rozwałkować na prostokąt (na zdjęciu ciasto rozwałkowane było na prostokąt o wymiarach ok. 30x43 cm, ale można rozwałkować jeszcze cieniej), rozsmarować na całej powierzchni masło czosnkowo - ziołowe i podzielić na 3 paski o szerokości 10 cm. Każdy pasek złożyć w harmonijkę i przełożyć do formy. Ciasto urośnie i wypełni foremkę w trakcie pieczenia.
- Piec w 190°C (opcja góra-dół) przez ok. 40 minut.
Chlebek jest z zewnątrz chrupiący i w środku miękki.