Chłodnik z botwinki

Jedna porcja ma:

Kalorie 189kcal
Węglowodany 15 g węgli
Białko 13 g białka
Tłuszcze 9 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

34 kcal
1 szt. ekologicznej kostki rosołowej warzywnej
-
500 g wrzącej wody
114 kcal
300 g buraków
23 kcal
90 g liści botwinki
2 kcal
2 łyżeczki soku z cytryny
1 kcal
1 łyżeczka octu winnego z białego wina
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
240 kcal
400 g kefiru naturalnego
23 kcal
1 szt. ogórków
6 kcal
15 g koperku
311 kcal
4 szt. jaj (L)

Cały przepis ma:

  • 756 kcal
  • 61 g węgli
  • 51 g białka
  • 37 g tłuszczu
  1. Botwinkę dokładnie umyć.
    Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Łodygi i liście drobno posiekać.
    Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Koperek posiekać.
    Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół.
  2. Do garnka wrzucić kostkę rosołową, zalać wrzątkiem i rozmieszać do rozpuszczenia.
  3. Do bulionu dodać same buraczki, zagotować i gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.
    Następnie dodać łodygi i liście i gotować przez kolejne 3 minuty.
  4. Dodać sok z cytryny, ocet i gotować jeszcze przez chwilkę.
    Doprawić solą i pieprzem.
    Całość ostudzić.
  5. Dodać kefir, ogórka, koperek - wymieszać i schłodzić.
  6. Podawać z jajkiem (można również dodać pokrojone rzodkiewki).
  • Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Jedna porcja ma:

Kalorie 189kcal
Węglowodany 15 g węgli
Białko 13 g białka
Tłuszcze 9 g tłuszczu