Chocolate Chip Cookie

Jedna porcja ma:

Kalorie 316kcal
Węglowodany 45 g węgli
Białko 4 g białka
Tłuszcze 13 g tłuszczu
12 porcji

Ciasto

831 kcal
113 g masła
602 kcal
150 g cukru trzcinowego
200 kcal
50 g cukru białego
78 kcal
1 szt. jaj (L)
11 kcal
1 łyżeczka pasty z wanilii
650 kcal
188 g mąki pszennej typ 450
69 kcal
20 g mąki ziemniaczanej
-
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-
0,5 łyżeczki soli

Składniki

159 kcal
30 g czekolady mlecznej
113 kcal
20 g czekolady białej
219 kcal
45 g czekoladowych kulek m&m's
76 kcal
15 g czekoladowych kulek maltesers
243 kcal
50 g batona Snickers
123 kcal
25 g batona Twix
74 kcal
13 g batoników Kinder Chocolate
80 kcal
15 g nachos tortilla chips solonych
176 kcal
47 g cukierów krówek
95 kcal
24 g precelków

Cały przepis ma:

  • 3797 kcal
  • 540 g węgli
  • 47 g białka
  • 161 g tłuszczu
  1. Z podanych proporcji wychodzi 12 ciastek po 65 g.

    Do miski włożyć odważone, miękkie masło. Rozetrzeć je silikonową łopatką. Dodać cukier trzcinowy i biały, dokładnie wymieszać łopatką. Powinna powstać masa, w której będą grudki cukru.
  2. Następnie dodać jajko i wymieszać. Dodać pastę/ekstrakt z wanilii (można pominąć). W masie nadal będą grudki cukru.
  3. W osobnej misce połączyć suche składniki - mąkę pszenną, ziemniaczaną, sodę, sól.
    Całość wsypać do miski z mokrymi składnikami. Wymieszać tylko do połączenia.
  4. Dodać dowolne słodycze, np. pokrojoną w większą kostkę mleczną i białą czekoladę, M&M's, maltesers, pokrojone na kawałki batony, np. Snickers'a, Twix'a, Kinderki, pokruszone nachos.
    Wymieszać.
  5. Łyżką do lodów nabierać masę i kulki układać obok siebie na papierze do pieczenia.
    Na wierzch ułożyć jeszcze pokrojone krówki (należy je lekko wcisnąć) i po dwa precelki.
    Ciastka odłożyć do lodówki na ok. 20 minut (muszą się schłodzić i zastygnąć).
  6. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Przełożyć na nią schłodzone ciastka (nie spłaszczamy ich), zachowując spore odstępy, ponieważ będą się rozlewać. Ciastka piec w dwóch turach - piec po 6 ciastek na jednej blaszce.

    (Zmieniając ilość i wielkość ciastek, należy odpowiednio dostosować czas pieczenia).
  7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg).

    Piec przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ściągnąć z blaszki i ostudzić (ciastka początkowo będą bardzo miękkie, po wystygnięciu nieco stwardnieją).

    Ciastka po upieczeniu będą wilgotne w środku (jakby niedopieczone), a z zewnątrz zarumienione/złote i lekko chrupiące.
  • Chocolate Chip Cookie
  • dodatkowy obraz dla Chocolate Chip Cookie
  • dodatkowy obraz dla Chocolate Chip Cookie
  • dodatkowy obraz dla Chocolate Chip Cookie
  • dodatkowy obraz dla Chocolate Chip Cookie

Chocolate Chip Cookie

Jedna porcja ma:

Kalorie 316kcal
Węglowodany 45 g węgli
Białko 4 g białka
Tłuszcze 13 g tłuszczu