Chocolate Chip Cookie
Jedna porcja ma:
12
porcji
Ciasto
- 831 kcal
- 113 g masła
- 602 kcal
- 150 g cukru trzcinowego
- 200 kcal
- 50 g cukru białego
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 11 kcal
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 650 kcal
- 188 g mąki pszennej typ 450
- 69 kcal
- 20 g mąki ziemniaczanej
- -
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- -
- 0,5 łyżeczki soli
Składniki
- 159 kcal
- 30 g czekolady mlecznej
- 113 kcal
- 20 g czekolady białej
- 219 kcal
- 45 g czekoladowych kulek m&m's
- 76 kcal
- 15 g czekoladowych kulek maltesers
- 243 kcal
- 50 g batona Snickers
- 123 kcal
- 25 g batona Twix
- 74 kcal
- 13 g batoników Kinder Chocolate
- 80 kcal
- 15 g nachos tortilla chips solonych
- 176 kcal
- 47 g cukierów krówek
- 95 kcal
- 24 g precelków
Cały przepis ma:
- 3797 kcal
- 540 g węgli
- 47 g białka
- 161 g tłuszczu
- Z podanych proporcji wychodzi 12 ciastek po 65 g.
Do miski włożyć odważone, miękkie masło. Rozetrzeć je silikonową łopatką. Dodać cukier trzcinowy i biały, dokładnie wymieszać łopatką. Powinna powstać masa, w której będą grudki cukru. - Następnie dodać jajko i wymieszać. Dodać pastę/ekstrakt z wanilii (można pominąć). W masie nadal będą grudki cukru.
- W osobnej misce połączyć suche składniki - mąkę pszenną, ziemniaczaną, sodę, sól.
Całość wsypać do miski z mokrymi składnikami. Wymieszać tylko do połączenia. - Dodać dowolne słodycze, np. pokrojoną w większą kostkę mleczną i białą czekoladę, M&M's, maltesers, pokrojone na kawałki batony, np. Snickers'a, Twix'a, Kinderki, pokruszone nachos.
Wymieszać. - Łyżką do lodów nabierać masę i kulki układać obok siebie na papierze do pieczenia.
Na wierzch ułożyć jeszcze pokrojone krówki (należy je lekko wcisnąć) i po dwa precelki.
Ciastka odłożyć do lodówki na ok. 20 minut (muszą się schłodzić i zastygnąć). - Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Przełożyć na nią schłodzone ciastka (nie spłaszczamy ich), zachowując spore odstępy, ponieważ będą się rozlewać. Ciastka piec w dwóch turach - piec po 6 ciastek na jednej blaszce.
(Zmieniając ilość i wielkość ciastek, należy odpowiednio dostosować czas pieczenia). - Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg).
Piec przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ściągnąć z blaszki i ostudzić (ciastka początkowo będą bardzo miękkie, po wystygnięciu nieco stwardnieją).
Ciastka po upieczeniu będą wilgotne w środku (jakby niedopieczone), a z zewnątrz zarumienione/złote i lekko chrupiące.