Ciasto dyniowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 514kcal
Węglowodany 56 g węgli
Białko 7 g białka
Tłuszcze 29 g tłuszczu
16 porcji

Ciasto

1267 kcal
360 g mąki tortowej typ 450
18 kcal
1 łyżka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
2 łyżeczki cynamonu mielonego
-
1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
-
0,5 łyżeczki imbiru (mielonego)
1600 kcal
400 g cukru białego
-
0,5 łyżeczki soli himalajskiej
1250 kcal
170 g masła
311 kcal
4 szt. jaj (L)
495 kcal
55 g oleju rzepakowego
111 kcal
425 g puree z dyni
59 kcal
120 g mleka 2%
4 kcal
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem serowy

1775 kcal
650 g twarożku kanapkowo-sernikowego
600 kcal
150 g cukru pudru
730 kcal
250 g śmietanki 30%
-
2 łyżeczki cynamonu mielonego
-
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
-
1 łyżeczka imbiru (mielonego)
8 kcal
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Cały przepis ma:

  • 8228 kcal
  • 891 g węgli
  • 118 g białka
  • 468 g tłuszczu
  1. Ciasto:
    Piekarnik nagrzać do 175°C (termoobieg).
    Spód formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do miski dodać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, cukier i sól. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
  3. Następnie dodać pokrojone na kawałki masło i mieszać do połączenia składników (otrzymamy mieszaninę o konsystencji wilgotnego, gruboziarnistego piasku).
  4. Do osobnej miski dodać mokre składniki: jajka, olej, puree z dyni, mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
  5. Należy upiec 3 blaty, dlatego potrzebne są 3 formy o średnicy 20 cm. Można również suche i mokre składniki podzielić osobno na trzy części i odpowiednio łączyć przed każdym pieczeniem.
    Przy łączeniu składników ważna jest kolejność - mokre składniki dodajemy do suchych.
  6. Miksując suche składniki na niskich obrotach należy powoli wlać około połowy masy jajecznej. Obroty miksera należy zwiększyć do średniej prędkości i miksować masę przez 1,5 minuty. Szpatułką lub łyżką zgarnąć masę z boków i spodu miski. Pozostałą część mieszaniny należy wlać w dwóch turach, miksując masę przez 20 sekund po dodaniu każdej porcji.
  7. Piec przez ok. 30-35 minut. Studzić w formie przez 10 minut, a następnie przełożyć.
  8. Krem serowy:
    Twarożek utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dolewać śmietankę, miksując do uzyskania puszystej konsystencji. Na koniec dodać przyprawy i zmiksować do połączenia.
  9. Ostudzone blaty przełożyć kremem serowym. Posmarować wierzch i boki.
  • Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 514kcal
Węglowodany 56 g węgli
Białko 7 g białka
Tłuszcze 29 g tłuszczu