Cytrynowe babeczki

Jedna porcja ma:

Kalorie 261kcal
Węglowodany 37 g węgli
Białko 5 g białka
Tłuszcze 10 g tłuszczu
13 porcji

Składniki

218 kcal
170 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
-
skórka starta z 2 cytryn
-
sok z 1/2 cytryny
969 kcal
280 g mąki pszennej typ 450
7 kcal
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
882 kcal
120 g masła
680 kcal
170 g cukru drobnego
234 kcal
3 szt. jaj (L)

Lukier

400 kcal
100 g cukru pudru
5 kcal
20 g soku z cytryny

Cały przepis ma:

  • 3394 kcal
  • 487 g węgli
  • 59 g białka
  • 136 g tłuszczu
  1. Z podanego przepisu wychodzi 13 babeczek.

    Metalową formę do muffinek wyłożyć papilotkami (można użyć np. metalowej formy Wilton na 12 szt. + dodatkowo 1 sztywnej papilotki lub po prostu 13 szt. sztywnych papilotek/kubeczków do babeczek jeśli nie mamy formy).

    Piekarnik nagrzać do 165°C (opcja góra-dół, bez termoobiegu).

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W osobnych miseczkach przygotować odmierzone składniki:
    - jogurt naturalny typu greckiego,
    - skórkę startą z 2 cytryn,
    - sok wyciśnięty z połowy cytryny,
    - przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Do większej miski dodać masło, wsypać drobny cukier, następnie zmiksować na jasną, puszystą masę.
    Do masy maślanej dodawać jajko jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do połączenia składników.
    Dodać naraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać delikatnie na najniższych obrotach miksera.
    Następnie dodać jogurt, skórkę i sok z cytryny. Ponownie bardzo delikatnie zmiksować do połączenia.
  4. Ciasto przelać do papilotek, do ok. 4/5 wysokości formy (niemal do pełna).
    Piec w temp. 165°C (opcja góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 25 - 30 minut.
  5. W międzyczasie przygotować lukier:
    Do miseczki wsypać cukier puder, wlać przecedzony sok z cytryny - całość utrzeć. W zależności od preferencji, można zwiększyć lub nieco zmniejszyć ilość soku z cytryny, co wpłynie na gęstość lukru.

    Wystudzone babeczki polać lukrem i udekorować np. perełkami Mona Lisa Callebaut i posypką cukrową Dr. Oetker.


    Przepis na ciasto pochodzi ze strony mojewypieki.com
  • Cytrynowe babeczki
  • dodatkowy obraz dla Cytrynowe babeczki
  • dodatkowy obraz dla Cytrynowe babeczki
  • dodatkowy obraz dla Cytrynowe babeczki

Cytrynowe babeczki

Jedna porcja ma:

Kalorie 261kcal
Węglowodany 37 g węgli
Białko 5 g białka
Tłuszcze 10 g tłuszczu