Cytrynowe pancakes z maślanką

Jedna porcja ma:

Kalorie 394kcal
Węglowodany 60 g węgli
Białko 12 g białka
Tłuszcze 12 g tłuszczu
3 porcje

Składniki

623 kcal
180 g mąki pszennej typ 450
7 kcal
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
104 kcal
2 łyżki cukru drobnego
-
1 szczypta soli
24 kcal
1 szt. startej skórki z cytryny
3 kcal
2 łyżki soku z cytryny
123 kcal
250 g maślanki naturalnej
221 kcal
30 g masła
78 kcal
1 szt. jaj (L)

Cały przepis ma:

  • 1181 kcal
  • 180 g węgli
  • 36 g białka
  • 36 g tłuszczu
  1. Z podanego przepisu wychodzi ok. 15 placuszków.

    W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól.
  2. W drugiej misce połączyć skórkę startą z 1 dużej cytryny, sok z cytryny, maślankę, roztopione masło i jajko.
  3. Wlać mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszać trzepaczką - tylko do połączenia składników.
  4. Odstawić ciasto na 5-10 minut, aby soda i proszek zaczęły działać.
  5. Rozgrzać patelnię (suchą lub z odrobiną masła klarowanego). Smażyć pancakes na średnim ogniu, nakładając po 1 łyżce ciasta. Kiedy na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza, obrócić placuszki i smażyć jeszcze ok. 1-2 minuty.
  • Cytrynowe pancakes z maślanką

Cytrynowe pancakes z maślanką

Jedna porcja ma:

Kalorie 394kcal
Węglowodany 60 g węgli
Białko 12 g białka
Tłuszcze 12 g tłuszczu