Cytrynowe pancakes z maślanką
Jedna porcja ma:
3
porcje
Składniki
- 623 kcal
- 180 g mąki pszennej typ 450
- 7 kcal
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- -
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 104 kcal
- 2 łyżki cukru drobnego
- -
- 1 szczypta soli
- 24 kcal
- 1 szt. startej skórki z cytryny
- 3 kcal
- 2 łyżki soku z cytryny
- 123 kcal
- 250 g maślanki naturalnej
- 221 kcal
- 30 g masła
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
Cały przepis ma:
- 1181 kcal
- 180 g węgli
- 36 g białka
- 36 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi ok. 15 placuszków.
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. - W drugiej misce połączyć skórkę startą z 1 dużej cytryny, sok z cytryny, maślankę, roztopione masło i jajko.
- Wlać mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszać trzepaczką - tylko do połączenia składników.
- Odstawić ciasto na 5-10 minut, aby soda i proszek zaczęły działać.
- Rozgrzać patelnię (suchą lub z odrobiną masła klarowanego). Smażyć pancakes na średnim ogniu, nakładając po 1 łyżce ciasta. Kiedy na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza, obrócić placuszki i smażyć jeszcze ok. 1-2 minuty.