Czekoladowy pudding z tapioki z sosem truskawkowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 620kcal
Węglowodany 53 g węgli
Białko 5 g białka
Tłuszcze 44 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

144 kcal
40 g tapioki (drobnego granulatu)
768 kcal
415 g ekologicznego mleczka kokosowego
72 kcal
1,5 łyżki cukru trzcinowego
126 kcal
25 g czekolady gorzkiej

Sos truskawkowy

42 kcal
150 g truskawek
3 kcal
2 łyżki soku z cytryny
72 kcal
1,5 łyżki cukru trzcinowego
14 kcal
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka wody

Cały przepis ma:

  • 1240 kcal
  • 105 g węgli
  • 10 g białka
  • 88 g tłuszczu
  1. Tapiokę (1/4 szklanki) wsypać do rondelka i zalać mlekiem kokosowym (1 puszką = 400 ml).
    Odstawić na godzinę.
  2. Dodać cukier i zagotować. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Pod sam koniec dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia.
    Perełki tapioki powinny zrobić się przezroczyste i miękkie.
  3. Pudding przelać do pucharków, żeby się schłodził i stężał.
  4. W międzyczasie przygotować sos truskawkowy.
    Do rondelka włożyć truskawki, dodać sok z cytryny i zasypać cukrem. Podgrzewać pod przykryciem do momentu aż truskawki nieco zmiękną i puszczą sok, wtedy zblendować.
  5. W miseczce rozmieszać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej z łyżką zimnej wody. Dodać do sosu i wymieszać.
  6. Sos mieszać i podgrzewać aż nieco zgęstnieje.
    Ostudzić i przełożyć na pudding.
  • Czekoladowy pudding z tapioki z sosem truskawkowym

Czekoladowy pudding z tapioki z sosem truskawkowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 620kcal
Węglowodany 53 g węgli
Białko 5 g białka
Tłuszcze 44 g tłuszczu