Czereśnie pod kruszonką
Jedna porcja ma:
307kcal
39 g węgli
5 g białka
15 g tłuszczu
4
porcje
Składniki
- 214 kcal
- 350 g czereśni
Kruszonka
- 246 kcal
- 70 g mąki tortowej orkiszowej typ 450
- 116 kcal
- 20 g migdałów w płatkach
- 38 kcal
- 10 g płatków owsianych błyskawicznych
- 160 kcal
- 40 g cukru pudru
- 40 kcal
- 10 g cukru trzcinowego
- 377 kcal
- 50 g masła łaciate
Do natłuszczenia
- 37 kcal
- 0,5 łyżeczki masła
Cały przepis ma:
- 1227 kcal
- 156 g węgli
- 20 g białka
- 59 g tłuszczu
- Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować.
- Do miski dodać mąkę, drobno rozdrobnione płatki migdałowe, płatki owsiane, cukry i masło.
Całość zagnieść do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. - 4 kokilki o średnicy 9,5 cm (pojemność 200 ml) wysmarować masłem. Nałożyć czereśnie i posypać równomiernie kruszonką.
- Piec w temperaturze 180°C (góra-dół) przez ok. 25 minut, kruszonka powinna się zrumienić.
Najlepiej podawać na ciepło.