Domowa nutella

Jedna porcja ma:

Kalorie 170kcal
Węglowodany 9 g węgli
Białko 3 g białka
Tłuszcze 14 g tłuszczu
10 porcji

Składniki

440 kcal
70 g orzechów laskowych
60 kcal
120 g mleka 2%
160 kcal
40 g cukru pudru
64 kcal
16 g cukru wanilinowego
810 kcal
90 g oleju rzepakowego
71 kcal
20 g mleka w proszku odtłuszczonego granulowanego
91 kcal
30 g ciemnego kakao
-
1 szczypta soli

Cały przepis ma:

  • 1696 kcal
  • 88 g węgli
  • 29 g białka
  • 138 g tłuszczu
  1. Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni do momentu aż skórka zacznie pękać i odchodzić. Usunąć skórkę (można np. mieszać orzechy łopatką, lekko dociskając ją do orzechów lub przełożyć orzechy do ścierki i rozetrzeć, albo do słoika i potrząsać).
    Obrane orzechy ostudzić, przełożyć do pojemnika blendera z nożykiem i zblendować na pastę orzechową.
  2. Do kielicha blendera wlać mleko, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksować.
  3. Następnie miksując na wolnych obrotach, dolewać cienkim strumieniem olej. Masa powinna gęstnieć.
  4. Dodać odtłuszczone mleko w proszku. Zblendować.
  5. Następnie dodać ciemne kakao, szczyptę soli i ostudzoną pastę z orzechów. Zblendować.
  6. Można dowolnie modyfikować ilość składników i smak, na przykład zmniejszyć ilość orzechów, kakao, dodać więcej cukru itd. Odtłuszczone mleko w proszku zagęszcza krem.
  • Domowa nutella

Domowa nutella

Jedna porcja ma:

Kalorie 170kcal
Węglowodany 9 g węgli
Białko 3 g białka
Tłuszcze 14 g tłuszczu