Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach

Jedna porcja ma:

Kalorie 305kcal
Węglowodany 58 g węgli
Białko 9 g białka
Tłuszcze 3 g tłuszczu
6 porcji

Składniki

1194 kcal
350 g mąki pszennej chlebowej typ 750
335 kcal
100 g mąki żytniej typ 720
168 kcal
50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
23 kcal
25 g drożdży świeżych
20 kcal
1 łyżeczka cukru
90 kcal
1 łyżka oleju rzepakowego
-
1,5 łyżeczki soli
-
350 g ciepłej wody

Cały przepis ma:

  • 1830 kcal
  • 349 g węgli
  • 57 g białka
  • 19 g tłuszczu
  1. Zaczyn (składniki pochodzą z odmierzonej porcji):
    W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier i 100 g ciepłej wody oraz 1 łyżkę mąki pszennej typ 750.
    Wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aż zacznie się pienić.
  2. Ciasto:
    Do dużej miski przesiać mąkę pszenną chlebową, żytnią i orkiszową.
    Dodać sól i wymieszać.
    Wlać zaczyn, dodać olej i resztę ciepłej wody, zamieszać łyżką i wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut (powinno być elastyczne i dość miękkie).
  3. Wyrastanie:
    Ciasto przykryć folią/ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podwoi objętość.
  4. Formowanie:
    Ciasto krótko zagnieść, uformować bochenek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Przykryć i zostawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Pieczenie:
    Nagrzać piekarnik do 220°C (góra-dół).
    Na dolną półkę piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą (dla pary) - można pominąć.
    Chleb piec przez 10 minut w 220°C (góra-dół), potem zmniejszyć temperaturę do 200°C (góra-dół) i piec kolejne 30 minut. W razie potrzeby, odwrócić bochenek spodem do góry i podpiec jeszcze przez ok. 5 minut.

    Po upieczeniu bochenek powinien wydawać głuchy odgłos przy stukaniu od spodu.
  • Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach
  • dodatkowy obraz dla Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach
  • dodatkowy obraz dla Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach

Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach

Jedna porcja ma:

Kalorie 305kcal
Węglowodany 58 g węgli
Białko 9 g białka
Tłuszcze 3 g tłuszczu