Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 1194 kcal
- 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 335 kcal
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 168 kcal
- 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 23 kcal
- 25 g drożdży świeżych
- 20 kcal
- 1 łyżeczka cukru
- 90 kcal
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- -
- 1,5 łyżeczki soli
- -
- 350 g ciepłej wody
Cały przepis ma:
- 1830 kcal
- 349 g węgli
- 57 g białka
- 19 g tłuszczu
- Zaczyn (składniki pochodzą z odmierzonej porcji):
W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier i 100 g ciepłej wody oraz 1 łyżkę mąki pszennej typ 750.
Wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aż zacznie się pienić. - Ciasto:
Do dużej miski przesiać mąkę pszenną chlebową, żytnią i orkiszową.
Dodać sól i wymieszać.
Wlać zaczyn, dodać olej i resztę ciepłej wody, zamieszać łyżką i wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut (powinno być elastyczne i dość miękkie). - Wyrastanie:
Ciasto przykryć folią/ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podwoi objętość. - Formowanie:
Ciasto krótko zagnieść, uformować bochenek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykryć i zostawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. - Pieczenie:
Nagrzać piekarnik do 220°C (góra-dół).
Na dolną półkę piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą (dla pary) - można pominąć.
Chleb piec przez 10 minut w 220°C (góra-dół), potem zmniejszyć temperaturę do 200°C (góra-dół) i piec kolejne 30 minut. W razie potrzeby, odwrócić bochenek spodem do góry i podpiec jeszcze przez ok. 5 minut.
Po upieczeniu bochenek powinien wydawać głuchy odgłos przy stukaniu od spodu.