Empanadas (meksykańskie pierożki)

Jedna porcja ma:

Kalorie 193kcal
Węglowodany 16 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 10 g tłuszczu
28 porcji

Nadzienie

247 kcal
260 g fasoli czerwonej
56 kcal
70 g kukurydzy konserwowej
490 kcal
250 g gotowanej cielęciny
281 kcal
150 g kiełbasy morlińskiej z piersią kurczaka
16 kcal
0,5 szt. cebuli czerwonej
34 kcal
1 szt. papryki żółtej
4 kcal
0,5 szt. papryki chili
26 kcal
1 łyżka koncentratu pomidorowego
17 kcal
240 g bulionu cielęcego
15 kcal
2 łyżki sosu sojowego
12 kcal
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
3 kcal
0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
-
sól
-
pieprz czarny mielony
357 kcal
140 g sera żółtego mozzarella

Ciasto kruche

1730 kcal
500 g mąki pszennej typ 450
40 kcal
2 łyżeczki cukru
-
1 łyżeczka soli
1838 kcal
250 g masła
156 kcal
2 szt. jaj (L)
-
80 g zimnej wody

Do posmarowania

78 kcal
1 szt. jaj (L)
-
papryka słodka wędzona (mielona)

Cały przepis ma:

  • 5398 kcal
  • 447 g węgli
  • 235 g białka
  • 293 g tłuszczu
  1. Z podanego przepisu wychodzi 28 sztuk pierożków.

    Nadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej.
    Do miski dodać odcedzoną fasolę czerwoną z puszki i kukurydzę.
    Ugotowane mięso z rosołu pokroić w dosyć cienkie plastry (o szerokości ok. 0,5 cm) w poprzek włókien, a następnie w kostkę. Przełożyć do miski.
  2. Kiełbasę przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Zrumienić na patelni i przełożyć do miski.
    Na tej samej patelni podsmażyć przez chwilę pokrojoną w drobną kostkę cebulę i papryki. Wszystko włożyć do miski i wymieszać.
  3. Na patelnię dodać koncentrat pomidorowy, bulion, sos sojowy oraz przyprawy (mieloną słodką paprykę, kolendrę, sól, pieprz), wymieszać. Gotować przez ok. 8 minut i wlać do miski z farszem, całość wymieszać i ewentualnie doprawić. Dla ostrzejszego smaku można dodać mielonej ostrej papryki lub chili.
  4. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Przygotować ciasto.
    Do dużej miski dodać mąkę, cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Składniki posiekać za pomocą siekacza do kruchego ciasta. Jak powstanie kruszonka, dodać jajka i szybko zagnieść ciasto, dolewając wodę.

    Jednolite ciasto podzielić na dwie części, uformować kule, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
    Po tym czasie wyjąć jedną część na oprószoną mąką stolnicę, cienko rozwałkować (na grubość ok. 1,5-2 mm). Szklanką wycinać kółka o średnicy ok. 8,5 cm. Na jedno kółko nałożyć nadzienie (ok. 35 g), trochę mozzarelli (ok. 5 g), przykryć drugim kółkiem i dokładnie skleić brzegi.
    Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wierzch każdego pierożka posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć wędzoną papryką w proszku.

    Drugą część ciasta przygotować w taki sam sposób.
  7. Piec w temp. 180°C (opcja góra-dół) przez ok. 25 minut.
  • Empanadas (meksykańskie pierożki)
  • dodatkowy obraz dla Empanadas (meksykańskie pierożki)
  • dodatkowy obraz dla Empanadas (meksykańskie pierożki)
  • dodatkowy obraz dla Empanadas (meksykańskie pierożki)

Empanadas (meksykańskie pierożki)

Jedna porcja ma:

Kalorie 193kcal
Węglowodany 16 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 10 g tłuszczu