Fit batony z gorzką czekoladą, orzechami i żurawiną
Jedna porcja ma:
5
porcji
Składniki
- 121 kcal
- 20 g orzechów ziemnych
- 166 kcal
- 30 g orzechów nerkowca
- 54 kcal
- 15 g suszonej żurawiny
- 85 kcal
- 30 g suszonych moreli
- 166 kcal
- 60 g suszonych daktyli
- 56 kcal
- 8 g wiórków kokosowych
- 38 kcal
- 10 g wafli ryżowych naturalnych
- 75 kcal
- 15 g czekolady gorzkiej
- 20 kcal
- 40 g mleka 2%
Cały przepis ma:
- 780 kcal
- 108 g węgli
- 18 g białka
- 35 g tłuszczu
- Przepis na 5 batonów po ok. 45 g.
- Orzechy rozdrobnić w pojemniku do blendera z nożykiem. Przełożyć do miski.
- Suszoną żurawinę, morele i daktyle zalać gorącą wodą, namoczyć przez ok. 15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Przełożyć do pojemnika blendera z nożykiem i zmiksować na masę. Przełożyć do miski z orzechami.
- Do masy dodać łyżkę wiórków kokosowych, pokruszony wafel ryżowy, pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać 3-4 łyżki mleka, tak żeby masa zrobiła się nieco bardziej wilgotna i klejąca.
- Uformować batony. Przechowywać w lodówce.