Galaretka pomarańczowo-truskawkowa
Jedna porcja ma:
233kcal
50 g węgli
9 g białka
1 g tłuszczu
3
porcje
Składniki
- 289 kcal
- 615 g soku z pomarańczy
- 41 kcal
- 12 g żelatyny
- -
- 3 łyżki zimnej wody
- 300 kcal
- 1 szt. galaretek krystalicznych o smaku truskawka-wanilia
- -
- 400 g wrzącej wody
- 70 kcal
- 250 g truskawek
Cały przepis ma:
- 700 kcal
- 149 g węgli
- 26 g białka
- 2 g tłuszczu
- Wycisnąć sok z pomarańczy w wyciskarce wolnoobrotowej.
- Do miseczki wsypać odmierzoną żelatynę, dodać 3 łyżki zimnej wody, wymieszać i odstawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją np. w mikrofali (podgrzać przez ok. 10 sekund, moc 900 W), nie dopuszczając do zagotowania.
- Żelatynę przestudzić i połączyć z wyciśniętym sokiem. Dobrze wymieszać.
- Do formy na muffiny włożyć papilotki i ustawić na nich pochyło szklanki (jeśli się ruszają, można włożyć pod nie złożony listek ręcznika kuchennego). Wlać do nich sok i włożyć w ten sposób do lodówki na kilka godzin do stężenia.
- W międzyczasie należy rozpuścić bezbarwną galaretkę we wrzącej wodzie. Schłodzić.
- Truskawki odszypułkować, umyć i pokroić na ćwiartki.
- Kiedy galaretka pomarańczowa całkowicie stężeje, wyciągnąć szklanki z formy na muffiny, włożyć pokrojone truskawki i zalać je bezbarwną, zimną galaretką.
- Całość ponownie włożyć do stężenia do lodówki.