Galaretka pomarańczowo-truskawkowa

Jedna porcja ma:

Kalorie 233kcal
Węglowodany 50 g węgli
Białko 9 g białka
Tłuszcze 1 g tłuszczu
3 porcje

Składniki

289 kcal
615 g soku z pomarańczy
41 kcal
12 g żelatyny
-
3 łyżki zimnej wody
300 kcal
1 szt. galaretek krystalicznych o smaku truskawka-wanilia
-
400 g wrzącej wody
70 kcal
250 g truskawek

Cały przepis ma:

  • 700 kcal
  • 149 g węgli
  • 26 g białka
  • 2 g tłuszczu
  1. Wycisnąć sok z pomarańczy w wyciskarce wolnoobrotowej.
  2. Do miseczki wsypać odmierzoną żelatynę, dodać 3 łyżki zimnej wody, wymieszać i odstawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją np. w mikrofali (podgrzać przez ok. 10 sekund, moc 900 W), nie dopuszczając do zagotowania.
  3. Żelatynę przestudzić i połączyć z wyciśniętym sokiem. Dobrze wymieszać.
  4. Do formy na muffiny włożyć papilotki i ustawić na nich pochyło szklanki (jeśli się ruszają, można włożyć pod nie złożony listek ręcznika kuchennego). Wlać do nich sok i włożyć w ten sposób do lodówki na kilka godzin do stężenia.
  5. W międzyczasie należy rozpuścić bezbarwną galaretkę we wrzącej wodzie. Schłodzić.
  6. Truskawki odszypułkować, umyć i pokroić na ćwiartki.
  7. Kiedy galaretka pomarańczowa całkowicie stężeje, wyciągnąć szklanki z formy na muffiny, włożyć pokrojone truskawki i zalać je bezbarwną, zimną galaretką.
  8. Całość ponownie włożyć do stężenia do lodówki.
  • Galaretka pomarańczowo-truskawkowa
  • dodatkowy obraz dla Galaretka pomarańczowo-truskawkowa
  • dodatkowy obraz dla Galaretka pomarańczowo-truskawkowa
  • dodatkowy obraz dla Galaretka pomarańczowo-truskawkowa

Galaretka pomarańczowo-truskawkowa

Jedna porcja ma:

Kalorie 233kcal
Węglowodany 50 g węgli
Białko 9 g białka
Tłuszcze 1 g tłuszczu