Indyk z czerwoną fasolą i warzywami
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 90 kcal
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- 8 kcal
- 1 szt. papryki chili
- 606 kcal
- 600 g filetu z piersi indyka
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- przyprawa do mięs
- 65 kcal
- 4 szt. marchwi
- 30 kcal
- 1 szt. czerwonej papryki kapia
- 31 kcal
- 1 szt. ekologicznej kostki rosołowej drobiowej
- -
- 500 g wrzącej wody
- 26 kcal
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- -
- papryka słodka (mielona)
- -
- papryka ostra (mielona)
- -
- natka pietruszki (suszona)
- 380 kcal
- 400 g fasoli czerwonej
- 204 kcal
- 8 szt. pomidorów
Cały przepis ma:
- 1485 kcal
- 159 g węgli
- 180 g białka
- 21 g tłuszczu
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Papryczkę chili przeciąż wzdłuż na pół, usunąć pestki, pokroić w cienkie paseczki.
Mięso z indyka pokroić w kostkę.
Marchewki obrać i pokroić w grubsze półplasterki lub ćwierćplasterki.
Czerwoną paprykę pokroić w większą kostkę.
Fasolkę z puszki odsączyć.
Pomidory naciąć (jedynie samą skórkę), sparzyć, ściągnąć skórkę, miąższ pokroić w kostkę. - W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodać czerwoną papryczkę chili i mięso, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięs. Smażyć do momentu, aż mięso zmieni kolor.
- Dodać marchewkę i słodką czerwoną paprykę, smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- W międzyczasie kostkę rosołową zalać wrzącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia. Bulion wlać do garnka. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Doprawić słodką i ostrą papryką oraz natką pietruszki. Dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut.
- Pod koniec wrzucić fasolkę i pomidory, wymieszać, doprawić do smaku, zagotować i dusić jeszcze przez ok. 5 minut.