Indyk z makaronem z cukinii

Jedna porcja ma:

Kalorie 378kcal
Węglowodany 24 g węgli
Białko 40 g białka
Tłuszcze 13 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

571 kcal
680 g polędwiczek z indyka
360 kcal
4 łyżki oliwy
25 kcal
3,5 łyżeczki przyprawy do mięs
63 kcal
2 szt. cebuli
12 kcal
2 szt. łodyg selera naciowego
16 kcal
1 szt. marchwi
224 kcal
700 g passaty
31 kcal
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
10 kcal
0,5 łyżeczki cukru
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
-
2 łyżeczki papryki słodkiej (mielonej)
-
0,5 łyżeczki oregano (otartego)
90 kcal
600 g cukinii
29 kcal
4 ząbki czosnku
-
natka pietruszki
80 kcal
4 łyżeczki sera Grana Padano

Cały przepis ma:

  • 1511 kcal
  • 97 g węgli
  • 162 g białka
  • 54 g tłuszczu
  1. Polędwiczki z indyka umyć, osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego, natrzeć 2 łyżkami oliwy i przyprawą do mięs.
    Piec w 200°C przez ok. 40 minut.
  2. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę jedną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojony w kostkę seler naciowy oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Podsmażyć przez kilka minut, aż warzywa nieco zmiękną. Dodać passatę, koncentrat pomidorowy, doprawić cukrem, solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Całość gotować przez kilka minut.
  3. Upieczone polędwiczki rozdzielić np. dwoma widelcami na mniejsze kawałki, przełożyć do sosu pomidorowego i wymieszać.
  4. Cukinię obrać przy pomocy odpowiedniej obieraczki do warzyw lub tarki spiralnej. W ten sposób otrzymamy cienkie paski lub "makaron spaghetti".
  5. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę jedną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać "makaron" z cukinii, doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki, podsmażyć przez ok. 4 minuty aż cukinia nieco zmięknie.
  6. Na cukinię nałożyć sos pomidorowy z indykiem, posypać startym serem Grana Padano.
  • Indyk z makaronem z cukinii

Indyk z makaronem z cukinii

Jedna porcja ma:

Kalorie 378kcal
Węglowodany 24 g węgli
Białko 40 g białka
Tłuszcze 13 g tłuszczu