Indyk z makaronem z cukinii
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 571 kcal
- 680 g polędwiczek z indyka
- 360 kcal
- 4 łyżki oliwy
- 25 kcal
- 3,5 łyżeczki przyprawy do mięs
- 63 kcal
- 2 szt. cebuli
- 12 kcal
- 2 szt. łodyg selera naciowego
- 16 kcal
- 1 szt. marchwi
- 224 kcal
- 700 g passaty
- 31 kcal
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 10 kcal
- 0,5 łyżeczki cukru
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- 2 łyżeczki papryki słodkiej (mielonej)
- -
- 0,5 łyżeczki oregano (otartego)
- 90 kcal
- 600 g cukinii
- 29 kcal
- 4 ząbki czosnku
- -
- natka pietruszki
- 80 kcal
- 4 łyżeczki sera Grana Padano
Cały przepis ma:
- 1511 kcal
- 97 g węgli
- 162 g białka
- 54 g tłuszczu
- Polędwiczki z indyka umyć, osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego, natrzeć 2 łyżkami oliwy i przyprawą do mięs.
Piec w 200°C przez ok. 40 minut. - W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę jedną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojony w kostkę seler naciowy oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Podsmażyć przez kilka minut, aż warzywa nieco zmiękną. Dodać passatę, koncentrat pomidorowy, doprawić cukrem, solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Całość gotować przez kilka minut.
- Upieczone polędwiczki rozdzielić np. dwoma widelcami na mniejsze kawałki, przełożyć do sosu pomidorowego i wymieszać.
- Cukinię obrać przy pomocy odpowiedniej obieraczki do warzyw lub tarki spiralnej. W ten sposób otrzymamy cienkie paski lub "makaron spaghetti".
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę jedną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać "makaron" z cukinii, doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki, podsmażyć przez ok. 4 minuty aż cukinia nieco zmięknie.
- Na cukinię nałożyć sos pomidorowy z indykiem, posypać startym serem Grana Padano.