Indyk z pieczonymi w miodzie marchewkami

Jedna porcja ma:

Kalorie 576kcal
Węglowodany 51 g węgli
Białko 51 g białka
Tłuszcze 22 g tłuszczu
2 porcje

Indyk

420 kcal
500 g polędwiczek z indyka
180 kcal
2 łyżki oliwy
-
pieprz czarny (mielony)
9 kcal
1 łyżeczka pikantnej przyprawy do kurczaka
-
1 łyżeczka papryki słodkiej (mielonej)
-
2 łyżeczki przyprawy lubczykowej do rosołu
-
świeży tymianek

Marchewki

135 kcal
500 g marchwi
180 kcal
2 łyżki oliwy
223 kcal
70 g miodu wielokwiatowego
2 kcal
1 łyżka soku z cytryny
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
-
świeży tymianek

Dodatkowo

4 kcal
25 g sałaty karbowanej

Cały przepis ma:

  • 1152 kcal
  • 101 g węgli
  • 102 g białka
  • 45 g tłuszczu
  1. Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć oliwą.
    W miseczce połączyć przyprawy - pieprz, przyprawę do kurczaka, słodką paprykę i przyprawę lubczykową. Posypać nimi mięso z obu stron. Nałożyć kilka gałązek świeżego tymianku.
    Włożyć do lodówki na ok. 1-2 godziny lub na całą noc.
  2. Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i piec ok. 45 minut w 180°C (opcja z termoobiegiem).
  3. Przed podaniem pokroić i polać sosem pieczeniowym.
  4. Przygotować marchewki.
    Piekarnik nagrzać do 200°C.

    Najlepiej wykorzystać młode marchewki z nacią.
    Nać uciąć w odległości ok. 1,5 cm od marchewki.
    Marchewki obrać.
  5. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ułożyć na niej marchewki.
    W miseczce wymieszać oliwę, miód, sok z cytryny, sól, pieprz oraz listki świeżego tymianku. Ułożyć też kilka gałązek tymianku.
    Marchewki wraz z gałązkami tymianku polać dokładnie z każdej strony marynatą.
  6. Marchewki ułożyć w jednej warstwie, tak żeby nie zachodziły na siebie.
    Piec przez ok. 30 minut w 200°C. Po tym czasie powinny zrobić się miękkie. W połowie pieczenia przewrócić marchewki i obtoczyć je ponownie w marynacie.
  7. Na talerzu ułożyć pokrojone mięso, ciepłe marchewki i umytą sałatę skropioną sosem z marchewek.
  • Indyk z pieczonymi w miodzie marchewkami

Indyk z pieczonymi w miodzie marchewkami

Jedna porcja ma:

Kalorie 576kcal
Węglowodany 51 g węgli
Białko 51 g białka
Tłuszcze 22 g tłuszczu