Jaglanka z orzechami pekan i figami w syropie miodowo-mandarynkowym
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 357 kcal
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 kcal
- 500 g mleka 2%
- 74 kcal
- 10 g masła
- 77 kcal
- 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
- 32 kcal
- 70 g soku z mandarynek
- 104 kcal
- 2 szt. fig
- 173 kcal
- 25 g orzechów pekan
Cały przepis ma:
- 1065 kcal
- 146 g węgli
- 35 g białka
- 39 g tłuszczu
- Kaszę jaglaną przelać obficie zimną wodą, osączyć na sitku. Wsypać do garnka, zalać mlekiem i wymieszać. Zagotować pod przykryciem.
Zmniejszyć ogień i gotować kaszę na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
Nie mieszać kaszy podczas gotowania, ponieważ przywrze wtedy do garnka. - Ugotowaną kaszę jaglaną przełożyć do miseczek.
- W międzyczasie wycisnąć sok z mandarynek, np. przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej.
- W małym rondelku roztopić masło, dodać miód, sok z mandarynek i wymieszać do połączenia. Dodać figi przekrojone na 6 części i podgrzewać przez ok. 3 minuty.
- Na kaszę wyłożyć figi z syropem miodowo-mandarynkowym i grubo posiekane orzechy.