Jaglanka z orzechami pekan i figami w syropie miodowo-mandarynkowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 532kcal
Węglowodany 73 g węgli
Białko 17 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

357 kcal
100 g kaszy jaglanej
250 kcal
500 g mleka 2%
74 kcal
10 g masła
77 kcal
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
32 kcal
70 g soku z mandarynek
104 kcal
2 szt. fig
173 kcal
25 g orzechów pekan

Cały przepis ma:

  • 1065 kcal
  • 146 g węgli
  • 35 g białka
  • 39 g tłuszczu
  1. Kaszę jaglaną przelać obficie zimną wodą, osączyć na sitku. Wsypać do garnka, zalać mlekiem i wymieszać. Zagotować pod przykryciem.
    Zmniejszyć ogień i gotować kaszę na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.

    Nie mieszać kaszy podczas gotowania, ponieważ przywrze wtedy do garnka.
  2. Ugotowaną kaszę jaglaną przełożyć do miseczek.
  3. W międzyczasie wycisnąć sok z mandarynek, np. przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej.
  4. W małym rondelku roztopić masło, dodać miód, sok z mandarynek i wymieszać do połączenia. Dodać figi przekrojone na 6 części i podgrzewać przez ok. 3 minuty.
  5. Na kaszę wyłożyć figi z syropem miodowo-mandarynkowym i grubo posiekane orzechy.
  • Jaglanka z orzechami pekan i figami w syropie miodowo-mandarynkowym
  • dodatkowy obraz dla Jaglanka z orzechami pekan i figami w syropie miodowo-mandarynkowym
  • dodatkowy obraz dla Jaglanka z orzechami pekan i figami w syropie miodowo-mandarynkowym
  • dodatkowy obraz dla Jaglanka z orzechami pekan i figami w syropie miodowo-mandarynkowym

Jaglanka z orzechami pekan i figami w syropie miodowo-mandarynkowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 532kcal
Węglowodany 73 g węgli
Białko 17 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu