Jogurtowa pianka z wiśniami i galaretką

Jedna porcja ma:

Kalorie 209kcal
Węglowodany 34 g węgli
Białko 10 g białka
Tłuszcze 4 g tłuszczu
4 porcje

Jogurtowa pianka

234 kcal
390 g jogurtu naturalnego gęstego
160 kcal
40 g cukru pudru
48 kcal
14 g żelatyny
-
20 g zimnej wody
75 kcal
150 g mleka 2%

Wierzch

250 kcal
1 szt. galaretki o smaku wiśniowym
-
400 g wrzącej wody
71 kcal
150 g wiśni

Cały przepis ma:

  • 838 kcal
  • 138 g węgli
  • 40 g białka
  • 15 g tłuszczu
  1. Do miski dodać jogurt i cukier puder, wymieszać i odłożyć.
  2. Żelatynę odmierzyć do miseczki, zalać zimną wodą i odłożyć do napęcznienia na ok. 5 minut.
  3. Mleko zagotować.
  4. Żelatynę włożyć do mikrofali i podgrzewać przez ok. 10 sekund, aż całkowicie się rozpuści (uwaga, aby jej nie zagotować).
  5. Do rozpuszczonej żelatyny wlać niewielką ilość gorącego mleka i dokładnie rozmieszać do połączenia. W ten sposób wlewać partiami resztę mleka, cały czas energicznie mieszając.
    Odłożyć do ostudzenia.
  6. Jogurt w misce zmiksować na najwyższych obrotach. Ciągle miksując, wlewać chłodne mleko. Ubijać przez około minutę.
    Masę wlać do kieliszków i wstawić do lodówki do stężenia.
  7. Galaretkę rozpuścić w 400 g wrzącej wody.
  8. Na piankę ułożyć wydrylowane wiśnie i zalać je chłodną galaretką.
    Wstawić do lodówki do stężenia.
  • Jogurtowa pianka z wiśniami i galaretką
  • dodatkowy obraz dla Jogurtowa pianka z wiśniami i galaretką
  • dodatkowy obraz dla Jogurtowa pianka z wiśniami i galaretką

Jogurtowa pianka z wiśniami i galaretką

Jedna porcja ma:

Kalorie 209kcal
Węglowodany 34 g węgli
Białko 10 g białka
Tłuszcze 4 g tłuszczu