Kakaowe naleśniki z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 311kcal
Węglowodany 41 g węgli
Białko 11 g białka
Tłuszcze 11 g tłuszczu
14 porcji

Ciasto na naleśniki

156 kcal
2 szt. jaj (L)
1730 kcal
500 g mąki pszennej typ 450
-
1 szczypta soli
64 kcal
16 g cukru wanilinowego
80 kcal
20 g cukru trzcinowego
156 kcal
40 g ciemnego kakao
335 kcal
670 g mleka 2%
-
330 g wody

Nadzienie

497 kcal
350 g dżemu truskawkowego o obniżonej zawartości cukrów
1331 kcal
210 g masła orzechowego

Cały przepis ma:

  • 4349 kcal
  • 573 g węgli
  • 155 g białka
  • 153 g tłuszczu
  1. Z podanego przepisu wychodzi 14 naleśników o średnicy ok. 23 cm.

    Do miski wbić jajka, wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, cukry, kakao, mleko i wodę. Wszystko dokładnie zmiksować na gładkie ciasto.
  2. Patelnię do naleśników rozgrzać. W zależności od rodzaju patelni, spód cienko posmarować olejem lub smażyć bez tłuszczu.
    Za pomocą chochelki wylewać porcje ciasta, rozprowadzać na patelni i smażyć z obu stron aż naleśniki lekko się zrumienią.
  3. Naleśniki smarować masłem orzechowym i dżemem, składać w kopertę.
  • Kakaowe naleśniki z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym
  • dodatkowy obraz dla Kakaowe naleśniki z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym

Kakaowe naleśniki z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 311kcal
Węglowodany 41 g węgli
Białko 11 g białka
Tłuszcze 11 g tłuszczu