Kanapka z polędwiczką, sałatą oraz ketchupem

Jedna porcja ma:

Kalorie 434kcal
Węglowodany 65 g węgli
Białko 25 g białka
Tłuszcze 8 g tłuszczu
8 porcji

Bułki

1557 kcal
450 g mąki pszennej typ 450
-
8 g drożdży suszonych instant
80 kcal
20 g cukru
-
8 g soli
-
180 g wody
15 kcal
30 g mleka 2%
78 kcal
1 szt. jaj (L)
294 kcal
40 g masła

Do posmarowania

60 kcal
1 szt. jaj (S)
-
sezam

Mięso

550 kcal
640 g polędwiczek z kurczaka
539 kcal
145 g panierki panko

Marynata

91 kcal
130 g jogurtu naturalnego kremowego
18 kcal
2 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
-
1 łyżeczka papryki słodkiej (mielonej)
-
czosnek granulowany
-
suszona kolendra
-
bazylia (otarta)
-
oregano (otarte)

Do smażenia

-
olej rzepakowy

Dodatki

178 kcal
120 g ketchupu łagodnego
11 kcal
80 g sałaty masłowej

Cały przepis ma:

  • 3471 kcal
  • 521 g węgli
  • 200 g białka
  • 62 g tłuszczu
  1. Do rondelka wlać wodę i mleko - całość lekko podgrzać.
    Do dużej miski dodać po kolei mąkę, drożdże, cukier, sól (2 bardzo płaskie łyżeczki) - wymieszać. Następnie wlać letnią wodę wymieszaną z mlekiem, wbić jajko. Na koniec w rondelku roztopić masło i przestudzone dodać do miski.
    Wszystko wymieszać łyżką i zarobić ciasto. Wyrabiać przez ok. 10 - 12 minut, ciasto powinno być jednolite i odchodzić od dłoni.
    Miskę przykryć folią i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.

    Po tym czasie odgazować dłonią ciasto i podzielić na 8 równych części (po ok. 97 g każda). Formować wałeczki o długości ok. 14 cm, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
    Piec ok. 20 minut w temp. 180°C (opcja góra-dół, pod koniec można włączyć termoobieg, aby bułki się ładnie zrumieniły).
  2. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty.
    Mięso włożyć do marynaty, wymieszać i całość odstawić do lodówki (najlepiej na co najmniej 2 godziny lub całą noc).
    Zamarynowane mięso obtoczyć w panierce panko.
    Smażyć partiami na głębokim oleju na złoty kolor. Odkładać na ręcznik papierowy.
  3. Bułki przekroić wzdłuż na pół, opiec w opiekaczu.
    Do bułki nałożyć ketchup, sałatę, polędwiczki.
  • Kanapka z polędwiczką, sałatą oraz ketchupem
  • dodatkowy obraz dla Kanapka z polędwiczką, sałatą oraz ketchupem

Kanapka z polędwiczką, sałatą oraz ketchupem

Jedna porcja ma:

Kalorie 434kcal
Węglowodany 65 g węgli
Białko 25 g białka
Tłuszcze 8 g tłuszczu