Kanapka z polędwiczką, sałatą oraz ketchupem
Jedna porcja ma:
8
porcji
Bułki
- 1557 kcal
- 450 g mąki pszennej typ 450
- -
- 8 g drożdży suszonych instant
- 80 kcal
- 20 g cukru
- -
- 8 g soli
- -
- 180 g wody
- 15 kcal
- 30 g mleka 2%
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 294 kcal
- 40 g masła
Do posmarowania
- 60 kcal
- 1 szt. jaj (S)
- -
- sezam
Mięso
- 550 kcal
- 640 g polędwiczek z kurczaka
- 539 kcal
- 145 g panierki panko
Marynata
- 91 kcal
- 130 g jogurtu naturalnego kremowego
- 18 kcal
- 2 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (mielonej)
- -
- czosnek granulowany
- -
- suszona kolendra
- -
- bazylia (otarta)
- -
- oregano (otarte)
Do smażenia
- -
- olej rzepakowy
Dodatki
- 178 kcal
- 120 g ketchupu łagodnego
- 11 kcal
- 80 g sałaty masłowej
Cały przepis ma:
- 3471 kcal
- 521 g węgli
- 200 g białka
- 62 g tłuszczu
- Do rondelka wlać wodę i mleko - całość lekko podgrzać.
Do dużej miski dodać po kolei mąkę, drożdże, cukier, sól (2 bardzo płaskie łyżeczki) - wymieszać. Następnie wlać letnią wodę wymieszaną z mlekiem, wbić jajko. Na koniec w rondelku roztopić masło i przestudzone dodać do miski.
Wszystko wymieszać łyżką i zarobić ciasto. Wyrabiać przez ok. 10 - 12 minut, ciasto powinno być jednolite i odchodzić od dłoni.
Miskę przykryć folią i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
Po tym czasie odgazować dłonią ciasto i podzielić na 8 równych części (po ok. 97 g każda). Formować wałeczki o długości ok. 14 cm, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec ok. 20 minut w temp. 180°C (opcja góra-dół, pod koniec można włączyć termoobieg, aby bułki się ładnie zrumieniły). - W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty.
Mięso włożyć do marynaty, wymieszać i całość odstawić do lodówki (najlepiej na co najmniej 2 godziny lub całą noc).
Zamarynowane mięso obtoczyć w panierce panko.
Smażyć partiami na głębokim oleju na złoty kolor. Odkładać na ręcznik papierowy. - Bułki przekroić wzdłuż na pół, opiec w opiekaczu.
Do bułki nałożyć ketchup, sałatę, polędwiczki.