Klopsiki z ciecierzycy i kaszy jaglanej
Jedna porcja ma:
5
porcji
Składniki
- 728 kcal
- 200 g ciecierzycy
- 428 kcal
- 120 g kaszy jaglanej
- 270 kcal
- 3 łyżki oliwy
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli czerwonej
- 29 kcal
- 120 g pora
- 7 kcal
- 1 szt. ząbków czosnku
- 242 kcal
- 45 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 112 kcal
- 30 g płatków owsianych
- 4 kcal
- 10 g natki pietruszki
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- 0,3 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
- -
- 1 łyżeczka oregano (otartego)
- -
- zioła prowansalskie
- -
- papryka słodka wędzona (mielona)
- -
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (mielonej)
Cały przepis ma:
- 1852 kcal
- 239 g węgli
- 64 g białka
- 73 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi 25 szt. klopsików (po ok. 42 g każdy).
Dzień wcześniej należy namoczyć suchą ciecierzycę w zimnej wodzie. Do garnka dodać ciecierzycę, zalać ją zimną wodą (poziom wody powinien być wyższy o kilka cm od poziomu ciecierzycy), dodać szczyptę sody oczyszczonej, wymieszać i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia dodać szczyptę soli i całość zagotować.
Gotować pod przykryciem, na małym/średnim ogniu, przez ok. 1,5 h.
Odcedzić. - Kaszę jaglaną wsypać na sitko i przelać obficie zimną wodą.
Do garnka z grubym dnem wsypać kaszę, wlać szklankę zimnej wody, dodać szczyptę soli - wymieszać.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut. Nie mieszać kaszy podczas gotowania.
Po ugotowaniu, pozostawić kaszę pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. - Cebulę pokroić w kostkę.
Jasną część pora pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę. Następnie dodać pora i podsmażyć. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i całość jeszcze przez chwilę podsmażyć. - Do pojemnika malaksera (blender może się nie sprawdzić) dodać:
- ugotowaną ciecierzycę (wychodzi ok. 430 g ugotowanej ciecierzycy),
- ugotowaną kaszę jaglaną (wychodzi ok. 365 g ugotowanej kaszy),
- podsmażoną cebulę, pora, czosnek,
- oliwę (1 łyżkę),
- posiekane suszone pomidory (4 szt.),
- zmielone płatki owsiane (3 łyżki),
- posiekaną natkę pietruszki (2 łyżki),
- przyprawy (sól, pieprz, 1/3 łyżeczki ostrej papryki oraz po 1 łyżeczce suszonego oregano, ziół prowansalskich, wędzonej słodkiej papryki i słodkiej papryki).
Wszystko zmiksować. - Z masy uformować 25 kulek (zwilżając dłonie w zimnej wodzie) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 200°C (opcja góra-dół). Klopsiki piec przez ok. 25 minut.
- Można podawać np. z makaronem i sosem pomidorowym z pieczarkami.