Klopsiki z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Jedna porcja ma:

Kalorie 370kcal
Węglowodany 48 g węgli
Białko 13 g białka
Tłuszcze 15 g tłuszczu
5 porcji

Składniki

728 kcal
200 g ciecierzycy
428 kcal
120 g kaszy jaglanej
270 kcal
3 łyżki oliwy
32 kcal
1 szt. cebuli czerwonej
29 kcal
120 g pora
7 kcal
1 szt. ząbków czosnku
242 kcal
45 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
112 kcal
30 g płatków owsianych
4 kcal
10 g natki pietruszki
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
-
0,3 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
-
1 łyżeczka oregano (otartego)
-
zioła prowansalskie
-
papryka słodka wędzona (mielona)
-
1 łyżeczka papryki słodkiej (mielonej)

Cały przepis ma:

  • 1852 kcal
  • 239 g węgli
  • 64 g białka
  • 73 g tłuszczu
  1. Z podanego przepisu wychodzi 25 szt. klopsików (po ok. 42 g każdy).

    Dzień wcześniej należy namoczyć suchą ciecierzycę w zimnej wodzie. Do garnka dodać ciecierzycę, zalać ją zimną wodą (poziom wody powinien być wyższy o kilka cm od poziomu ciecierzycy), dodać szczyptę sody oczyszczonej, wymieszać i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia dodać szczyptę soli i całość zagotować.
    Gotować pod przykryciem, na małym/średnim ogniu, przez ok. 1,5 h.
    Odcedzić.
  2. Kaszę jaglaną wsypać na sitko i przelać obficie zimną wodą.
    Do garnka z grubym dnem wsypać kaszę, wlać szklankę zimnej wody, dodać szczyptę soli - wymieszać.
    Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut. Nie mieszać kaszy podczas gotowania.
    Po ugotowaniu, pozostawić kaszę pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.
  3. Cebulę pokroić w kostkę.
    Jasną część pora pokroić w półplasterki.
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę. Następnie dodać pora i podsmażyć. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i całość jeszcze przez chwilę podsmażyć.
  4. Do pojemnika malaksera (blender może się nie sprawdzić) dodać:
    - ugotowaną ciecierzycę (wychodzi ok. 430 g ugotowanej ciecierzycy),
    - ugotowaną kaszę jaglaną (wychodzi ok. 365 g ugotowanej kaszy),
    - podsmażoną cebulę, pora, czosnek,
    - oliwę (1 łyżkę),
    - posiekane suszone pomidory (4 szt.),
    - zmielone płatki owsiane (3 łyżki),
    - posiekaną natkę pietruszki (2 łyżki),
    - przyprawy (sól, pieprz, 1/3 łyżeczki ostrej papryki oraz po 1 łyżeczce suszonego oregano, ziół prowansalskich, wędzonej słodkiej papryki i słodkiej papryki).

    Wszystko zmiksować.
  5. Z masy uformować 25 kulek (zwilżając dłonie w zimnej wodzie) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piekarnik nagrzać do 200°C (opcja góra-dół). Klopsiki piec przez ok. 25 minut.
  7. Można podawać np. z makaronem i sosem pomidorowym z pieczarkami.
  • Klopsiki z ciecierzycy i kaszy jaglanej
  • dodatkowy obraz dla Klopsiki z ciecierzycy i kaszy jaglanej
  • dodatkowy obraz dla Klopsiki z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Klopsiki z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Jedna porcja ma:

Kalorie 370kcal
Węglowodany 48 g węgli
Białko 13 g białka
Tłuszcze 15 g tłuszczu