Klopsiki z indyka z ziemniakami i zielonym groszkiem

Jedna porcja ma:

Kalorie 637kcal
Węglowodany 74 g węgli
Białko 59 g białka
Tłuszcze 12 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

707 kcal
700 g filetu z piersi indyka
209 kcal
70 g surowego boczku wędzonego
32 kcal
1 szt. cebuli
7 kcal
1 szt. ząbków czosnku
358 kcal
100 g bułki tartej wrocławskiej
78 kcal
1 szt. jaj (L)
20 kcal
40 g mleka 2%
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)

Sos

14 kcal
200 g bulionu warzywnego
69 kcal
20 g mąki pszennej typ 450
-
4 łyżki wody
132 kcal
70 g śmietanki 18%
5 kcal
1 łyżeczka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli

Dodatkowo

539 kcal
700 g ziemniaków
216 kcal
260 g zielonego groszku
161 kcal
100 g żurawiny do mięs i serów

Do smażenia

-
olej rzepakowy

Cały przepis ma:

  • 2547 kcal
  • 294 g węgli
  • 238 g białka
  • 47 g tłuszczu
  1. Z podanego przepisu wyszło 46 klopsików po ok. 25 g każdy.

    Mięso z indyka i boczek pokroić na mniejsze kawałki - razem zmielić i przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i jajko - wymieszać. Na koniec dodać mleko (5 łyżek) i wszystko doprawić solą oraz pieprzem - ponownie dokładnie wymieszać.

    Z masy uformować małe kulki (po ok. 25 g każda). Ułożyć na dużym talerzu, przykryć folią i odstawić do lodówki na 2 godziny (pomoże im to utrzymać lepszy kształt w trakcie smażenia).

    Na patelni rozgrzać olej, a następnie delikatnie przełożyć na nią klopsiki i smażyć je na średnim ogniu, aż zrumienią się ze wszystkich stron.

    Usmażone klopsiki przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C (funkcja z termoobiegiem) lub 180°C (przy opcji góra-dół). Piec przez ok. 30 minut.
  2. Przygotować sos.
    Do garnka wlać gorący bulion, dodać mąkę wymieszaną z 4 łyżkami wody, całość wymieszać i zagotować, co jakiś czas mieszając. Dolać śmietankę i sos sojowy (kilka kropli lub łyżeczkę, w zależności od słoności bulionu). Gotować jeszcze przez chwilę, do momentu aż sos zacznie gęstnieć.
  3. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Pokroić na plastry.
    Na patelni rozgrzać olej, ułożyć warstwę ziemniaków, tak żeby plastry nie nachodziły na siebie i podsmażać z obu stron aż się zrumienią.
    Ziemniaki smażyć partiami. Usmażone plastry przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  4. Zielony groszek ugotować w lekko osolonej wodzie (użyty mrożony, gotowany do miękkości przez ok. 9 minut). Odcedzić.
  5. Klopsiki podawać z ziemniakami, zielonym groszkiem i żurawiną.
  • Klopsiki z indyka z ziemniakami i zielonym groszkiem

Klopsiki z indyka z ziemniakami i zielonym groszkiem

Jedna porcja ma:

Kalorie 637kcal
Węglowodany 74 g węgli
Białko 59 g białka
Tłuszcze 12 g tłuszczu