Klopsiki z indyka z ziemniakami i zielonym groszkiem
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 707 kcal
- 700 g filetu z piersi indyka
- 209 kcal
- 70 g surowego boczku wędzonego
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 7 kcal
- 1 szt. ząbków czosnku
- 358 kcal
- 100 g bułki tartej wrocławskiej
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 20 kcal
- 40 g mleka 2%
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
Sos
- 14 kcal
- 200 g bulionu warzywnego
- 69 kcal
- 20 g mąki pszennej typ 450
- -
- 4 łyżki wody
- 132 kcal
- 70 g śmietanki 18%
- 5 kcal
- 1 łyżeczka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
Dodatkowo
- 539 kcal
- 700 g ziemniaków
- 216 kcal
- 260 g zielonego groszku
- 161 kcal
- 100 g żurawiny do mięs i serów
Do smażenia
- -
- olej rzepakowy
Cały przepis ma:
- 2547 kcal
- 294 g węgli
- 238 g białka
- 47 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wyszło 46 klopsików po ok. 25 g każdy.
Mięso z indyka i boczek pokroić na mniejsze kawałki - razem zmielić i przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i jajko - wymieszać. Na koniec dodać mleko (5 łyżek) i wszystko doprawić solą oraz pieprzem - ponownie dokładnie wymieszać.
Z masy uformować małe kulki (po ok. 25 g każda). Ułożyć na dużym talerzu, przykryć folią i odstawić do lodówki na 2 godziny (pomoże im to utrzymać lepszy kształt w trakcie smażenia).
Na patelni rozgrzać olej, a następnie delikatnie przełożyć na nią klopsiki i smażyć je na średnim ogniu, aż zrumienią się ze wszystkich stron.
Usmażone klopsiki przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C (funkcja z termoobiegiem) lub 180°C (przy opcji góra-dół). Piec przez ok. 30 minut. - Przygotować sos.
Do garnka wlać gorący bulion, dodać mąkę wymieszaną z 4 łyżkami wody, całość wymieszać i zagotować, co jakiś czas mieszając. Dolać śmietankę i sos sojowy (kilka kropli lub łyżeczkę, w zależności od słoności bulionu). Gotować jeszcze przez chwilę, do momentu aż sos zacznie gęstnieć. - Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Pokroić na plastry.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć warstwę ziemniaków, tak żeby plastry nie nachodziły na siebie i podsmażać z obu stron aż się zrumienią.
Ziemniaki smażyć partiami. Usmażone plastry przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. - Zielony groszek ugotować w lekko osolonej wodzie (użyty mrożony, gotowany do miękkości przez ok. 9 minut). Odcedzić.
- Klopsiki podawać z ziemniakami, zielonym groszkiem i żurawiną.