Konfitura z czerwonej cebuli
Jedna porcja ma:
1
porcja
Składniki
- 120 kcal
- 400 g cebuli czerwonej
- 159 kcal
- 40 g cukru trzcinowego drobnego (nierafinowanego)
- 53 kcal
- 80 g wina czerwonego, wytrawnego
- 78 kcal
- 80 g octu balsamicznego
- 239 kcal
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- -
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- -
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
Cały przepis ma:
- 649 kcal
- 142 g węgli
- 6 g białka
- 2 g tłuszczu
- Cebule (ok. 3 szt.) pokroić w piórka.
- Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, równomiernie rozprowadzić i podgrzewać do momentu aż się rozpuści (cukru nie można mieszać, ponieważ zacznie się krystalizować) i zacznie karmelizować (uwaga, aby nie spalić cukru, wystarczy że się rozpuści i będzie miał złoty kolor).
- Do skarmelizowanego cukru dodać pokrojone cebule i dobrze wymieszać. Podsmażać przez ok. 4 minuty.
- Wlać czerwone wino i dusić przez 10 minut.
- Następnie dodać ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz - wymieszać. Podgrzewać przez kolejne 10 minut.
Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.