Konfitura z czerwonej cebuli

Jedna porcja ma:

Kalorie 649kcal
Węglowodany 142 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 2 g tłuszczu
1 porcja

Składniki

120 kcal
400 g cebuli czerwonej
159 kcal
40 g cukru trzcinowego drobnego (nierafinowanego)
53 kcal
80 g wina czerwonego, wytrawnego
78 kcal
80 g octu balsamicznego
239 kcal
3 łyżki miodu wielokwiatowego
-
0,5 łyżeczki soli himalajskiej
-
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)

Cały przepis ma:

  • 649 kcal
  • 142 g węgli
  • 6 g białka
  • 2 g tłuszczu
  1. Cebule (ok. 3 szt.) pokroić w piórka.
  2. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, równomiernie rozprowadzić i podgrzewać do momentu aż się rozpuści (cukru nie można mieszać, ponieważ zacznie się krystalizować) i zacznie karmelizować (uwaga, aby nie spalić cukru, wystarczy że się rozpuści i będzie miał złoty kolor).
  3. Do skarmelizowanego cukru dodać pokrojone cebule i dobrze wymieszać. Podsmażać przez ok. 4 minuty.
  4. Wlać czerwone wino i dusić przez 10 minut.
  5. Następnie dodać ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz - wymieszać. Podgrzewać przez kolejne 10 minut.

    Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
  • Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

Jedna porcja ma:

Kalorie 649kcal
Węglowodany 142 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 2 g tłuszczu