Kotlety drobiowe z młodymi ziemniakami i sałatą

Jedna porcja ma:

Kalorie 590kcal
Węglowodany 63 g węgli
Białko 61 g białka
Tłuszcze 11 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

808 kcal
800 g filetu z piersi indyka
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
-
przyprawa do mięs
156 kcal
2 szt. jaj (L)
573 kcal
160 g bułki tartej wrocławskiej
501 kcal
650 g ziemniaków
14 kcal
100 g sałaty masłowej
269 kcal
140 g śmietany 18%
40 kcal
2 łyżeczki cukru
-
kwas cytrynowy
-
koperek

Do smażenia

-
olej rzepakowy

Cały przepis ma:

  • 2360 kcal
  • 251 g węgli
  • 245 g białka
  • 43 g tłuszczu
  1. Filet z indyka pokroić na kotlety, grubsze miejsca delikatnie rozbić tłuczkiem. Kotlety doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięs.
    Jajka roztrzepać widelcem ze szczyptą soli i pieprzu. Następnie wypanierować kotlety w jajku i bułce tartej.
  2. Na patelni rozgrzać olej. Na średnim ogniu smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
    Usmażone kotlety układać do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.

    W międzyczasie nagrzać piekarnik do 170°C (opcja góra-dół).
    Usmażone kotlety przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
  3. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (ziemniaki powinny być miękkie po ok. 25 minutach). Odcedzić.
  4. Liście sałaty umyć, osuszyć.
    W miseczce wymieszać śmietanę, cukier i kilka okruszków kwasku cytrynowego.
  5. Na talerz wyłożyć kotlety, ziemniaki posypane świeżym, posiekanym koperkiem oraz potarganą sałatę polaną śmietaną.
  • Kotlety drobiowe z młodymi ziemniakami i sałatą

Kotlety drobiowe z młodymi ziemniakami i sałatą

Jedna porcja ma:

Kalorie 590kcal
Węglowodany 63 g węgli
Białko 61 g białka
Tłuszcze 11 g tłuszczu