Kremowa zupa z kurczakiem, warzywami, grzybami i ryżem
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 90 kcal
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 14 kcal
- 50 g marchwi
- 13 kcal
- 100 g selera naciowego
- 2 kcal
- 1 łyżka tymianku
- 53 kcal
- 250 g pieczarek brązowych
- 29 kcal
- 4 ząbki czosnku
- 61 kcal
- 2 szt. ekologicznej kostki rosołowej drobiowej
- -
- 1200 g wrzącej wody
- 88 kcal
- 200 g jarmużu
- -
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
- 716 kcal
- 200 g ryżu 3 kolory (risotto, dziki, sushi)
- 343 kcal
- 250 g śmietanki 12%
- 141 kcal
- 40 g mąki tortowej orkiszowej typ 450
Kurczak
- 297 kcal
- 300 g filetu z kurczaka
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- przyprawa do mięs
- 90 kcal
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Cały przepis ma:
- 1967 kcal
- 231 g węgli
- 113 g białka
- 64 g tłuszczu
- Filet z kurczaka umyć, osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięs, pokropić olejem i upiec (bez przykrycia) w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 25 minut.
- Rozgrzać garnek z grubym dnem na średnim ogniu. Wlać olej, rozgrzać go, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i lekko zeszklić. Następnie dodać marchewkę pokrojoną w cienkie plastry i łodygi selera pokrojone w cienkie paski. Podsmażać 5 minut.
- Dodać świeże liście tymianku, grzyby pokrojone w grube plasterki i drobno posiekany czosnek, podsmażać 5 minut. Następnie dodać bulion (kostki rosołowe rozpuścić we wrzącej wodzie), zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż warzywa staną się miękkie (ok. 8 minut).
- Dodać pokrojony jarmuż, doprawić pieprzem, gotować przez 4 minuty. Połączyć z upieczonym i rozdzielonym na kawałki kurczakiem oraz ugotowanym ryżem (ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
- W miseczce wymieszać dokładnie trzepaczką śmietankę z mąką. Dodać do zupy, wymieszać i gotować przez ok. 2 minuty, aż zupa zacznie gęstnieć.