Kurczak z awokado, pomidorkami cherry, kukurydzą i orzechami pekan
Jedna porcja ma:
679kcal
24 g węgli
60 g białka
40 g tłuszczu
2
porcje
Mięso
- 495 kcal
- 500 g filetu z kurczaka
- 180 kcal
- 2 łyżki oliwy
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- papryka słodka (mielona)
- -
- papryka ostra (mielona)
Składniki
- 27 kcal
- 80 g szpinaku baby
- 27 kcal
- 180 g pomidorków cherry
- 64 kcal
- 80 g kukurydzy konserwowej
- 224 kcal
- 1 szt. awokado
- 138 kcal
- 20 g orzechów pekan
- -
- natka pietruszki
Dressing
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli
- 7 kcal
- 1 ząbek czosnku
- 135 kcal
- 1,5 łyżki oliwy
- 4 kcal
- 20 g octu jabłkowego
- 2 kcal
- 1 łyżka soku z cytryny
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 39 kcal
- 1 łyżka syropu klonowego
Cały przepis ma:
- 1359 kcal
- 48 g węgli
- 120 g białka
- 80 g tłuszczu
- Filety z kurczaka umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i włożyć do miski.
Wlać oliwę i natrzeć nią mięso.
Doprawić z każdej strony solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko wymieszać.
Odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę. - Filety smażyć na suchej, rozgrzanej patelni (bez dodatkowego tłuszczu). Zrumienić z obu stron na średnim ogniu, następnie przykryć patelnię i smażyć krótko do miękkości.
Przełożyć na deskę i po ok. 5 minutach pokroić na cienkie kawałki. - Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać pół łyżki oliwy, następnie podsmażyć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do naczynia przełożyć podsmażoną cebulę z czosnkiem, dodać pozostałe składniki dressingu (łyżkę oliwy, ocet jabłkowy, sok z cytryny, sól, pieprz, syrop klonowy) i wszystko zblendować. - Szpinak umyć, osuszyć, oderwać grubsze łodyżki.
Pomidorki umyć, przekroić na ćwiartki.
Odcedzić kukurydzę.
Awokado obrać i pokroić w kostkę.
Orzechy posiekać.
Posiekać natkę pietruszki. - Do misek nałożyć szpinak, polać go dressingiem. Następnie wrzucić kurczaka, pomidorki, kukurydzę, awokado, orzechy. Posypać natką pietruszki.