Kurczak z ryżem i salsą z kukurydzą, papryką, awokado

Jedna porcja ma:

Kalorie 583kcal
Węglowodany 57 g węgli
Białko 51 g białka
Tłuszcze 17 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

-
0,8 łyżeczki papryki słodkiej (mielonej)
-
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
1 kcal
0,3 łyżeczki chili mielonego
-
0,3 łyżeczki cebuli suszonej
-
0,3 łyżeczki tymianku (otartego)
-
0,3 łyżeczki oregano (otartego)
-
0,5 łyżeczki soli
-
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
792 kcal
4 szt. filetu z kurczaka
270 kcal
3 łyżki oliwy z oliwek

Salsa

80 kcal
100 g kukurydzy konserwowej
26 kcal
1 szt. pomidorów
16 kcal
0,3 szt. papryki czerwonej
6 kcal
0,3 szt. papryki zielonej
112 kcal
0,5 szt. awokado
32 kcal
1 szt. cebuli czerwonej
10 kcal
2 łyżki natki pietruszki
2 kcal
1 łyżka soku z limonki
90 kcal
1 łyżka oliwy z oliwek
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)

Dodatkowo

706 kcal
200 g ryżu białego długoziarnistego
190 kcal
200 g fasoli czerwonej

Cały przepis ma:

  • 2332 kcal
  • 228 g węgli
  • 203 g białka
  • 67 g tłuszczu
  1. W miseczce wymieszać przyprawy:
    - 3/4 łyżeczki słodkiej papryki,
    - 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
    - 1/3 łyżeczki mielonego chili,
    - 1/4 łyżeczki suszonej cebuli,
    - 1/4 łyżeczki suszonego tymianku,
    - 1/4 łyżeczki suszonego oregano,
    - 1/2 łyżeczki soli,
    - 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu.
  2. Grubsze filety z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem.
    Mięso natrzeć 2 łyżkami oliwy. Każdy filet posypać z obu stron mieszanką przypraw.
    Odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć kurczaka przez kilka minut z obu stron na złoty kolor.
  4. Do garnka dodać składniki salsy:
    - odcedzoną kukurydzę z puszki,
    - pokrojonego w kostkę pomidora,
    - pokrojoną w kostkę 1/4 szt. papryki czerwonej i 1/4 szt. papryki zielonej,
    - pokrojonego w kostkę awokado,
    - pokrojoną w kostkę małą, czerwoną cebulę,
    - posiekaną natkę pietruszki,
    - łyżkę soku z limonki,
    - łyżkę oliwy,
    - sól i pieprz do smaku.

    Wszystko wymieszać i krótko podsmażyć.
  5. W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z odcedzoną czerwoną fasolą z puszki.
  • Kurczak z ryżem i salsą z kukurydzą, papryką, awokado

Kurczak z ryżem i salsą z kukurydzą, papryką, awokado

Jedna porcja ma:

Kalorie 583kcal
Węglowodany 57 g węgli
Białko 51 g białka
Tłuszcze 17 g tłuszczu