Makaron z dynią, ricottą i orzechami włoskimi
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 875 kcal
- 250 g makaronu w kształcie kolanek
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
- 84 kcal
- 300 g dyni
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 7 kcal
- 1 ząbek czosnku
- 387 kcal
- 60 g orzechów włoskich
- -
- 1,5 łyżki suszonego majeranku
- 76 kcal
- 60 g ricotty
Cały przepis ma:
- 1520 kcal
- 214 g węgli
- 50 g białka
- 56 g tłuszczu
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać startą na grubych oczkach dynię, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na średnim ogniu przez ok. 8 minut aż dynia zmięknie, mieszając co jakiś czas.
- Dodać pokrojony drobno czosnek, posiekane orzechy włoskie i majeranek. Smażyć całość przez chwilę.
Dodać 4 łyżki osolonej wody z makaronu i podsmażać jeszcze przez ok. 5 minut. - Następnie dodać odcedzony makaron, ricottę i wszystko wymieszać.