Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Jedna porcja ma:
5
porcji
Składniki
- 1404 kcal
- 400 g makaronu świderki
- 32 kcal
- 200 g świeżego szpinaku
- 180 kcal
- 2 łyżki oliwy
- 29 kcal
- 4 ząbki czosnku
- 723 kcal
- 730 g filetu z kurczaka
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- papryka słodka (mielona)
- -
- przyprawa do mięs
- -
- oregano
- 733 kcal
- 250 g śmietanki 30%
- 861 kcal
- 160 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 43 kcal
- 10 g parmezanu
Cały przepis ma:
- 4004 kcal
- 313 g węgli
- 228 g białka
- 202 g tłuszczu
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i pozostawić w garnku.
Szpinak umyć, odcedzić, usunąć ogonki. Połączyć go z odcedzonym makaronem. Wymieszać. - Filety z kurczaka pokroić w cienkie paski.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez chwilę go podsmażyć.
- Dodać kawałki kurczaka, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, przyprawą do mięs i oregano. Smażyć do momentu aż mięso zacznie się rumienić.
- Wlać śmietankę i zagotować. Dodać pokrojone w paski suszone pomidory, doprawić solą i pieprzem.
- Makaron ze szpinakiem podgrzać przez chwilę na małym ogniu. Dodać składniki z patelni i wszystko wymieszać.
- Przed podaniem posypać startym parmezanem.