Makaron zapiekany z tuńczykiem

Jedna porcja ma:

Kalorie 518kcal
Węglowodany 63 g węgli
Białko 33 g białka
Tłuszcze 13 g tłuszczu
5 porcji

Składniki

90 kcal
1 łyżka oliwy
34 kcal
1 szt. papryki żółtej
64 kcal
1 szt. papryki czerwonej
22 kcal
3 ząbki czosnku
160 kcal
800 g pomidorów krojonych bez skórki, w soku pomidorowym
116 kcal
80 g zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową
2 kcal
1 szczypta cukru
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
1344 kcal
400 g pełnoziarnistego makaronu penne
289 kcal
2 szt. tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
72 kcal
20 g bułki tartej wrocławskiej
398 kcal
100 g sera Grana Padano

Cały przepis ma:

  • 2591 kcal
  • 315 g węgli
  • 167 g białka
  • 66 g tłuszczu
  1. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w paski papryki i smażyć przez ok. 7 minut, aż zmiękną.
    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć.
  2. Dodać 2 puszki pomidorów, oliwki i doprawić cukrem, solą oraz pieprzem. Podsmażyć przez ok. 10 minut.
  3. W międzyczasie ugotować makaron al dente.
    Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  4. Odcedzony makaron wymieszać z sosem pomidorowym i dwiema puszkami odcedzonego tuńczyka. Przełożyć całość do dużego naczynia żaroodpornego, posypać z wierzchu bułką tartą i startym serem Grana Padano.
  5. Piec przez ok. 15 minut (wierzch powinien się lekko zrumienić).
  • Makaron zapiekany z tuńczykiem
  • dodatkowy obraz dla Makaron zapiekany z tuńczykiem

Makaron zapiekany z tuńczykiem

Jedna porcja ma:

Kalorie 518kcal
Węglowodany 63 g węgli
Białko 33 g białka
Tłuszcze 13 g tłuszczu