Makaron ze szpinakiem i pistacjami
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 702 kcal
- 200 g makaronu kokardki
- 147 kcal
- 1 łyżka masła
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- 53 kcal
- 280 g mrożonego szpinaku
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny mielony
- 236 kcal
- 100 g sera topionego śmietankowego
- 33 kcal
- 20 g suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym
- 135 kcal
- 20 g pistacji prażonych, niesolonych
Cały przepis ma:
- 1336 kcal
- 159 g węgli
- 49 g białka
- 54 g tłuszczu
- Rozgrzać patelnię, roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Cebulę lekko zrumienić, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażyć.
- Dodać szpinak. Patelnię przykryć, co jakiś czas mieszać szpinak, tak aby się rozmroził (lub podgrzewać do momentu aż zwiędnie, jeśli używamy świeżego szpinaku). Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać serek topiony, śmietankowy. Podgrzewać i mieszać aż połączy się ze szpinakiem.
- Dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory, wymieszać.
- W czasie podsmażania szpinaku, ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.
- Po nałożeniu na talerz makaronu i szpinaku, posypać z wierzchu pokrojonymi pistacjami.