Makaron ze szpinakiem i pistacjami

Jedna porcja ma:

Kalorie 668kcal
Węglowodany 80 g węgli
Białko 24 g białka
Tłuszcze 27 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

702 kcal
200 g makaronu kokardki
147 kcal
1 łyżka masła
16 kcal
0,5 szt. cebuli
15 kcal
2 ząbki czosnku
53 kcal
280 g mrożonego szpinaku
-
sól himalajska
-
pieprz czarny mielony
236 kcal
100 g sera topionego śmietankowego
33 kcal
20 g suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym
135 kcal
20 g pistacji prażonych, niesolonych

Cały przepis ma:

  • 1336 kcal
  • 159 g węgli
  • 49 g białka
  • 54 g tłuszczu
  1. Rozgrzać patelnię, roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Cebulę lekko zrumienić, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażyć.
  2. Dodać szpinak. Patelnię przykryć, co jakiś czas mieszać szpinak, tak aby się rozmroził (lub podgrzewać do momentu aż zwiędnie, jeśli używamy świeżego szpinaku). Doprawić solą i pieprzem.
  3. Dodać serek topiony, śmietankowy. Podgrzewać i mieszać aż połączy się ze szpinakiem.
  4. Dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory, wymieszać.
  5. W czasie podsmażania szpinaku, ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.
  6. Po nałożeniu na talerz makaronu i szpinaku, posypać z wierzchu pokrojonymi pistacjami.
  • Makaron ze szpinakiem i pistacjami

Makaron ze szpinakiem i pistacjami

Jedna porcja ma:

Kalorie 668kcal
Węglowodany 80 g węgli
Białko 24 g białka
Tłuszcze 27 g tłuszczu