Mocno czekoladowe trufle z mleka zagęszczonego i kakao

Jedna porcja ma:

Kalorie 36kcal
Węglowodany 4 g węgli
Białko 1 g białka
Tłuszcze 1 g tłuszczu
18 porcji

Składniki

391 kcal
120 g mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
233 kcal
60 g ciemnego kakao

Do obtoczenia

20 kcal
5 g czekolady do picia (w proszku)

Cały przepis ma:

  • 645 kcal
  • 75 g węgli
  • 21 g białka
  • 24 g tłuszczu
  1. Z podanego przepisu wychodzi 18 kulek po 10 g każda.
  2. Mleko zagęszczone słodzone (użyte gostyńskie z tubki) wlać do szklanej miski i podgrzać w mikrofalówce przez 25 sekund (moc 800 W).
    Dodać przesiany przez sitko proszek kakaowy i dokładnie wymieszać łopatką.
  3. Masę przełożyć do folii spożywczej, lekko spłaszczyć i schłodzić w zamrażalniku przez ok. 30-40 minut.
  4. Następnie masę podzielić na 18 kawałków (po 10 g). Z każdej części uformować kulkę i następnie obtoczyć ją w czekoladzie w proszku.

    Kulki przechowywać w lodówce.
  • Mocno czekoladowe trufle z mleka zagęszczonego i kakao
  • dodatkowy obraz dla Mocno czekoladowe trufle z mleka zagęszczonego i kakao
  • dodatkowy obraz dla Mocno czekoladowe trufle z mleka zagęszczonego i kakao
  • dodatkowy obraz dla Mocno czekoladowe trufle z mleka zagęszczonego i kakao

Mocno czekoladowe trufle z mleka zagęszczonego i kakao

Jedna porcja ma:

Kalorie 36kcal
Węglowodany 4 g węgli
Białko 1 g białka
Tłuszcze 1 g tłuszczu