Mus truskawkowy z pianką

Jedna porcja ma:

Kalorie 344kcal
Węglowodany 27 g węgli
Białko 4 g białka
Tłuszcze 26 g tłuszczu
3 porcje

Składniki

106 kcal
380 g truskawek
120 kcal
2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
14 kcal
4 szt. listków żelatyny
730 kcal
250 g śmietanki 30%
48 kcal
1 łyżka cukru pudru
13 kcal
1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami

Cały przepis ma:

  • 1031 kcal
  • 81 g węgli
  • 12 g białka
  • 77 g tłuszczu
  1. Truskawki odszypułkować i umyć. Zblendować.
  2. Dodać cukier trzcinowy i ponownie dokładnie zblendować.
  3. Listki żelatyny należy namoczyć w zimnej wodzie (całkowicie zanurzając w miseczce jeden po drugim) przez ok. 5-7 minut. Po tym czasie odsączyć listki w dłoni.
    3 odsączone listki rozpuścić podgrzewając je w mikrofalówce (ok. 15-20 sekund, moc 900 W), nie dopuszczając do zagotowania.
  4. Do rozpuszczonej żelatyny (3 listków) dodać 3 łyżki musu truskawkowego, dokładnie wymieszać i następnie połączyć z całą porcją musu.
  5. Do kieliszków rozlać po równo ok. 340 g musu wymieszanego z żelatyną i wstawić do lodówki.
  6. Jeden listek żelatyny uprzednio namoczony należy odsączyć z wody i rozpuścić, dodać do pozostałej części musu i wymieszać.
  7. Śmietankę 30% ubić z cukrem pudrem. Kiedy będzie gęsta, dodać ekstrakt waniliowy i krótko zmiksować. Następnie dodać pozostały mus truskawkowy z żelatyną i ponownie zmiksować krótko do połączenia. Piankę przelać do kieliszków na warstwę musu i odstawić do lodówki na ok. 1 h.
  8. Podana ilość żelatyny sprawi, że mus pozostanie miękki i lekko płynny, nie stężeje do konsystencji galaretki.
  • Mus truskawkowy z pianką
  • dodatkowy obraz dla Mus truskawkowy z pianką
  • dodatkowy obraz dla Mus truskawkowy z pianką
  • dodatkowy obraz dla Mus truskawkowy z pianką

Mus truskawkowy z pianką

Jedna porcja ma:

Kalorie 344kcal
Węglowodany 27 g węgli
Białko 4 g białka
Tłuszcze 26 g tłuszczu