Nektarynki zapiekane pod kruszonką

Jedna porcja ma:

Kalorie 266kcal
Węglowodany 31 g węgli
Białko 4 g białka
Tłuszcze 14 g tłuszczu
8 porcji

Składniki

166 kcal
3 szt. nektarynek

Kruszonka

493 kcal
140 g mąki tortowej orkiszowej typ 450
174 kcal
30 g migdałów w płatkach
70 kcal
10 g wiórków kokosowych
76 kcal
20 g płatków owsianych błyskawicznych
240 kcal
60 g cukru pudru
159 kcal
40 g cukru trzcinowego drobnego (nierafinowanego)
753 kcal
100 g masła

Cały przepis ma:

  • 2130 kcal
  • 251 g węgli
  • 34 g białka
  • 110 g tłuszczu
  1. Formę do tarty o średnicy ok. 23 cm wysmarować masłem.

    Nektarynki umyć, osuszyć. Usunąć z nich pestki, pokroić w ćwiartki i następnie w plasterki.
    Plasterki ułożyć na dnie tarty na zakładkę.
  2. Do miski dodać wszystkie sypkie składniki na kruszonkę: mąkę, drobno pokruszone płatki migdałowe, wiórki kokosowe, płatki owsiane, cukier puder i cukier trzcinowy. Wymieszać.
    Następnie dodać pokrojone na kawałki masło.
    Całość zagnieść do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.
  3. Plasterki nektarynek posypać równomiernie kruszonką.
  4. Piec w temperaturze 180°C (góra-dół) przez 30 minut, kruszonka powinna się zrumienić.

    Porcje nakładać łyżką.
  • Nektarynki zapiekane pod kruszonką
  • dodatkowy obraz dla Nektarynki zapiekane pod kruszonką

Nektarynki zapiekane pod kruszonką

Jedna porcja ma:

Kalorie 266kcal
Węglowodany 31 g węgli
Białko 4 g białka
Tłuszcze 14 g tłuszczu