Odrywane bułeczki drożdżowe z marmoladą

Jedna porcja ma:

Kalorie 267kcal
Węglowodany 41 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 9 g tłuszczu
15 porcji

Ciasto drożdżowe

1705 kcal
500 g mąki pszennej typ 550
125 kcal
250 g mleka 2%
23 kcal
25 g drożdży świeżych
240 kcal
60 g cukru drobnego
78 kcal
1 szt. jaj (L)
63 kcal
1 szt. żółtek (rozmiar L)
588 kcal
80 g masła
-
1 szczypta soli
4 kcal
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nadzienie

312 kcal
160 g marmolady różanej twardej

Do posmarowania

18 kcal
1 szt. białek (rozmiar L)
8 kcal
1 łyżka mleka 2%

Kruszonka

368 kcal
50 g masła
200 kcal
50 g cukru drobnego
277 kcal
80 g mąki pszennej typ 450

Cały przepis ma:

  • 4007 kcal
  • 611 g węgli
  • 90 g białka
  • 132 g tłuszczu
  1. Przepis na prostokątną blaszkę 39,5 x 23,5 cm. Z przepisu wychodzi 15 bułeczek.

    Do dużej miski wsypać mąkę. Do miseczki odmierzyć cukier. W rondelku lekko podgrzać mleko.
  2. Przygotować rozczyn z odmierzonych składników:
    w miseczce rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aż się spieni.
  3. Masło roztopić i przestudzić.
  4. Do miski z mąką dodać sól, cukier, jajko, żółtko, ekstrakt z wanilii (opcjonalnie), mleko i rozczyn.
    Ciasto wyrabiać przez ok. 10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać jeszcze przez ok. 5 minut - aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki/misy.
    Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
  5. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 15 równych części.
    Każdą kulkę spłaszczyć, nałożyć łyżeczkę marmolady, dokładnie skleić i uformować kulkę.
    Bułeczki układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia - złączeniem do dołu, blisko siebie, ale z małymi odstępami.
  6. Bułeczki przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.

    Przygotować kruszonkę (połączyć zimne masło, cukier i mąkę - rozcierać palcami aż powstaną grudki) i odłożyć do lodówki.
  7. Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem. Posypać kruszonką.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez ok. 25-30 minut, aż będą złociste.
  8. Bułeczki najlepiej smakują lekko ciepłe. Jak wystygną, przechowywać je pod przykryciem.
  • Odrywane bułeczki drożdżowe z marmoladą

Odrywane bułeczki drożdżowe z marmoladą

Jedna porcja ma:

Kalorie 267kcal
Węglowodany 41 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 9 g tłuszczu