Odrywane bułeczki drożdżowe z marmoladą
Jedna porcja ma:
15
porcji
Ciasto drożdżowe
- 1705 kcal
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 125 kcal
- 250 g mleka 2%
- 23 kcal
- 25 g drożdży świeżych
- 240 kcal
- 60 g cukru drobnego
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 63 kcal
- 1 szt. żółtek (rozmiar L)
- 588 kcal
- 80 g masła
- -
- 1 szczypta soli
- 4 kcal
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nadzienie
- 312 kcal
- 160 g marmolady różanej twardej
Do posmarowania
- 18 kcal
- 1 szt. białek (rozmiar L)
- 8 kcal
- 1 łyżka mleka 2%
Kruszonka
- 368 kcal
- 50 g masła
- 200 kcal
- 50 g cukru drobnego
- 277 kcal
- 80 g mąki pszennej typ 450
Cały przepis ma:
- 4007 kcal
- 611 g węgli
- 90 g białka
- 132 g tłuszczu
- Przepis na prostokątną blaszkę 39,5 x 23,5 cm. Z przepisu wychodzi 15 bułeczek.
Do dużej miski wsypać mąkę. Do miseczki odmierzyć cukier. W rondelku lekko podgrzać mleko. - Przygotować rozczyn z odmierzonych składników:
w miseczce rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aż się spieni. - Masło roztopić i przestudzić.
- Do miski z mąką dodać sól, cukier, jajko, żółtko, ekstrakt z wanilii (opcjonalnie), mleko i rozczyn.
Ciasto wyrabiać przez ok. 10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać jeszcze przez ok. 5 minut - aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki/misy.
Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. - Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 15 równych części.
Każdą kulkę spłaszczyć, nałożyć łyżeczkę marmolady, dokładnie skleić i uformować kulkę.
Bułeczki układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia - złączeniem do dołu, blisko siebie, ale z małymi odstępami. - Bułeczki przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
Przygotować kruszonkę (połączyć zimne masło, cukier i mąkę - rozcierać palcami aż powstaną grudki) i odłożyć do lodówki. - Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem. Posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez ok. 25-30 minut, aż będą złociste. - Bułeczki najlepiej smakują lekko ciepłe. Jak wystygną, przechowywać je pod przykryciem.