Omlet z indykiem
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 180 kcal
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 336 kcal
- 400 g polędwiczek z indyka
- -
- przyprawa do indyka
- -
- przyprawa do mięs
- 17 kcal
- 100 g pieczarek
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli białej
- 54 kcal
- 200 g marchwi
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- natka pietruszki
- 623 kcal
- 8 szt. jaj (L)
- 3 kcal
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 294 kcal
- 4 łyżeczki masła
- 29 kcal
- 50 g kiełków brokuła
- 8 kcal
- 30 g zielonych pędów cebuli
- 61 kcal
- 60 g ketchupu łagodnego
Cały przepis ma:
- 1620 kcal
- 46 g węgli
- 142 g białka
- 101 g tłuszczu
- Polędwiczki z indyka umyć, osuszyć, przekroić poziomo na dwie cieńsze części. Doprawić przyprawą do indyka i przyprawą do mięs.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć filety z obu stron na złoty kolor.
Usmażone mięso ściągnąć z patelni i pokroić w paski. - Pieczarki obrać, umyć i pokroić w grube plastry.
Cebulę pokroić w piórka.
Marchewki obrać i pokroić wzdłuż w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw, a następnie pokroić w cieniutkie paseczki/słupki (o długości ok. 5 cm). - Na czystej patelni ponownie rozgrzać łyżkę oleju, dodać pieczarki, podsmażyć z obu stron. Jak pieczarki się zrumienią, dodać cebulę i marchewkę. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną (lub suszoną) natką pietruszki. Wymieszać i podsmażyć przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
- Do miski wbić jajka, dodać sos sojowy. Rozmieszać dokładnie za pomocą trzepaczki (konsystencja powinna zrobić się jednolita, płynna).
- Na dużej, czystej patelni rozgrzać i rozprowadzić łyżeczkę masła. Wlać 1/4 rozmieszanych jajek (ok. 100 ml) i podsmażyć. Jak omlet się zetnie, przewrócić go łopatką na drugą stronę i chwilę podsmażyć.
- Gotowy omlet przełożyć na talerz, nałożyć 1/4 warzyw, indyka, kiełków brokuła. Posypać pokrojonymi zielonymi pędami cebuli, polać ketchupem.
Czynność powtórzyć jeszcze 3-krotnie.