Omlet z indykiem

Jedna porcja ma:

Kalorie 405kcal
Węglowodany 11 g węgli
Białko 36 g białka
Tłuszcze 25 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

180 kcal
2 łyżki oleju rzepakowego
336 kcal
400 g polędwiczek z indyka
-
przyprawa do indyka
-
przyprawa do mięs
17 kcal
100 g pieczarek
16 kcal
0,5 szt. cebuli białej
54 kcal
200 g marchwi
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
-
natka pietruszki
623 kcal
8 szt. jaj (L)
3 kcal
2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
294 kcal
4 łyżeczki masła
29 kcal
50 g kiełków brokuła
8 kcal
30 g zielonych pędów cebuli
61 kcal
60 g ketchupu łagodnego

Cały przepis ma:

  • 1620 kcal
  • 46 g węgli
  • 142 g białka
  • 101 g tłuszczu
  1. Polędwiczki z indyka umyć, osuszyć, przekroić poziomo na dwie cieńsze części. Doprawić przyprawą do indyka i przyprawą do mięs.
    Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć filety z obu stron na złoty kolor.

    Usmażone mięso ściągnąć z patelni i pokroić w paski.
  2. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w grube plastry.
    Cebulę pokroić w piórka.
    Marchewki obrać i pokroić wzdłuż w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw, a następnie pokroić w cieniutkie paseczki/słupki (o długości ok. 5 cm).
  3. Na czystej patelni ponownie rozgrzać łyżkę oleju, dodać pieczarki, podsmażyć z obu stron. Jak pieczarki się zrumienią, dodać cebulę i marchewkę. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną (lub suszoną) natką pietruszki. Wymieszać i podsmażyć przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
  4. Do miski wbić jajka, dodać sos sojowy. Rozmieszać dokładnie za pomocą trzepaczki (konsystencja powinna zrobić się jednolita, płynna).
  5. Na dużej, czystej patelni rozgrzać i rozprowadzić łyżeczkę masła. Wlać 1/4 rozmieszanych jajek (ok. 100 ml) i podsmażyć. Jak omlet się zetnie, przewrócić go łopatką na drugą stronę i chwilę podsmażyć.
  6. Gotowy omlet przełożyć na talerz, nałożyć 1/4 warzyw, indyka, kiełków brokuła. Posypać pokrojonymi zielonymi pędami cebuli, polać ketchupem.

    Czynność powtórzyć jeszcze 3-krotnie.
  • Omlet z indykiem

Omlet z indykiem

Jedna porcja ma:

Kalorie 405kcal
Węglowodany 11 g węgli
Białko 36 g białka
Tłuszcze 25 g tłuszczu