Owsianka kakaowo - bananowa

Jedna porcja ma:

Kalorie 540kcal
Węglowodany 78 g węgli
Białko 20 g białka
Tłuszcze 16 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

436 kcal
120 g płatków owsianych górskich
15 kcal
1 łyżeczka ciemnego kakao
-
1 szczypta soli
200 kcal
400 g mleka 2%
114 kcal
120 g bananów

Polewa daktylowo - orzechowa

110 kcal
40 g suszonych daktyli
-
80 g wrzącej wody
128 kcal
20 g kremowego masła orzechowego
-
1 szczypta soli
15 kcal
1 łyżeczka ciemnego kakao
61 kcal
10 g orzeszków ziemnych (prażonych, bez soli)

Cały przepis ma:

  • 1080 kcal
  • 155 g węgli
  • 41 g białka
  • 32 g tłuszczu
  1. Wieczorem przygotować polewę daktylowo - orzechową (jeśli przygotowujemy ją rano, można dać nieco mniej wody, żeby była gęściejsza).

    Suszone daktyle drobno pokroić, zalać wrzątkiem i namoczyć przez ok. 5 minut. Dodać masło orzechowe, szczyptę soli (jeśli używamy niesolonych orzechów i masła bez dodatku soli) oraz kakao i zmiksować na jednolitą masę.
    Orzeszki ziemne posiekać ostrym nożem, wsypać je do kremu i wymieszać.

    Polewę wstawić na noc do lodówki.
  2. Rano wymieszać w rondelku płatki owsiane, kakao, szczyptę soli i mleko, następnie zagotować. Gotować przez ok. 2 minuty, zdjąć z ognia. Odstawić na 5 minut do napęcznienia.
  3. Płatki owsiane przełożyć do pojemników/miseczek, ułożyć plasterki banana i polać polewą.
  • Owsianka kakaowo - bananowa

Owsianka kakaowo - bananowa

Jedna porcja ma:

Kalorie 540kcal
Węglowodany 78 g węgli
Białko 20 g białka
Tłuszcze 16 g tłuszczu