Owsianka kakaowo - bananowa
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 436 kcal
- 120 g płatków owsianych górskich
- 15 kcal
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- -
- 1 szczypta soli
- 200 kcal
- 400 g mleka 2%
- 114 kcal
- 120 g bananów
Polewa daktylowo - orzechowa
- 110 kcal
- 40 g suszonych daktyli
- -
- 80 g wrzącej wody
- 128 kcal
- 20 g kremowego masła orzechowego
- -
- 1 szczypta soli
- 15 kcal
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 61 kcal
- 10 g orzeszków ziemnych (prażonych, bez soli)
Cały przepis ma:
- 1080 kcal
- 155 g węgli
- 41 g białka
- 32 g tłuszczu
- Wieczorem przygotować polewę daktylowo - orzechową (jeśli przygotowujemy ją rano, można dać nieco mniej wody, żeby była gęściejsza).
Suszone daktyle drobno pokroić, zalać wrzątkiem i namoczyć przez ok. 5 minut. Dodać masło orzechowe, szczyptę soli (jeśli używamy niesolonych orzechów i masła bez dodatku soli) oraz kakao i zmiksować na jednolitą masę.
Orzeszki ziemne posiekać ostrym nożem, wsypać je do kremu i wymieszać.
Polewę wstawić na noc do lodówki. - Rano wymieszać w rondelku płatki owsiane, kakao, szczyptę soli i mleko, następnie zagotować. Gotować przez ok. 2 minuty, zdjąć z ognia. Odstawić na 5 minut do napęcznienia.
- Płatki owsiane przełożyć do pojemników/miseczek, ułożyć plasterki banana i polać polewą.